perjantai 10. maaliskuuta 2017

Unelma todeksi: oma yritys perustettu!


Jippii, nyt on jännittäviä uutisia minusta on nimittäin tullut yrittäjä. Olen tuore freelance-toimittaja ja yritysviestinnän ammattilainen.

Minusta on hyvin pitkään tuntunut siltä, että yrittäjyys voisi sopia minulle, mutta tarkemmin lähdin asiasta haaveilemaan kolme vuotta sitten käytyäni ammattijärjestäjäkoulutuksen. Jos olisin halunnut työllistyä kokopäiväisenä ammattijärjestäjänä, minun olisi pitänyt ryhtyä yrittäjäksi. Kävinkin jo pari yrittäjyyskurssia tuolloin. Olin kuitenkin palkkatyössä toimittajana, ja yksityiselämässäni oli rankkoja vaiheita. Asia jäi siis vain muhimaan.

Viimein tein viime kesän alussa päätöksen jäädä vakityöstäni opintovapaalle (lue postaukseni opintovapaasta täältä). Opintovapaa jäi kuitenkin suunniteltua lyhyemmäksi, kun päätin vihdoin toteuttaa tämän pitkään hautuneen yrittäjyysunelman.

Nyt jälkikäteen ajateltuna tajuan, että kokopäivätyöstä opintovapaalle jäämisen suurin merkitys oli ehkä rohkeuden kerääminen lopulliseen irtiottoon palkkatyöstä, ei niinkään se laskentatoimen opiskelu, jota tein opintovapaalla.

Yrittäjä voi joustavammin nauttia hyvistä keleistä
kuin kellokorttiin sidottu työntekijä.


Miksi yrittäjäksi?


Tässä ovat tärkeimmät syyni yrittäjäksi ryhtymiselle:

 1. Yrittäjänä pystyn vapaammin ja itsenäisemmin päättämään työnteon puitteista. Voin työskennellä milloin ja missä haluan. Esimerkiksi keväämmällä tähtäimessä on kesämökillä työskentelyn kokeilu.
 2. Tykkään oman yrityksen hallinnoimisesta. Jo tällä lyhyellä yrittäjyyskokemuksella voin sanoa, että bisnesnaisen vaistot ovat lähteneet heräämään. Talouslaskelmien teko on mukavaa puuhaa.
 3. Yrittäjänä olo motivoi ainakin minua eri lailla. Työnteon ja ansaitsemisen yhteys on paremmin nähtävissä. On palkitseva tunne, kun pääsee lähettämään asiakkaalle laskun!
 4. Kaipasin jo vaihtelua oltuani työsuhteessa samassa paikassa useamman vuoden. Media- ja viestintäalalla, jolla työskentelen, yrittäjyys on käytännöllinen vaihtoehto työllistymiselle. 

Edellytysten täytyy olla kunnossa


Ihan sormia napsauttamalla yrittäjäksi ei ryhdytä. Minulla on tradenomin tutkinto ja useampi yrittäjyyteen liittyvä kurssi käytynä. Ennen aloittamistani minulla oli myös muutama melko varma asiakas tiedossa.

Yritys ei myöskään heti ala tuottaa täydellä höyryllä, ja alkuun tarvitaan investointeja. Omia säästöjä on täytynyt siis hyödyntää. Minulle myönnettiin aloittavalle yrittäjälle tarkoitettu starttiraha, mutta se ei ole mikään suuren suuri summa.

Lisäksi olin hankkinut yrittäjäkokemusta toimimalla muutaman vuoden kevytyrittäjänä, eli olin tehnyt satunnaisia työkeikkoja laskuttaen ne laskutuspalvelun kautta. Tästä kirjoitan erikseen seuraavassa postauksessani. 

Elämä oman näköiseksi


Olen seurannut viime vuosina käytyä keskustelua downshiftauksesta, elämäntavasta jossa korostetaan vapaa-aikaa ja ihmissuhteita suorittamisen ja materialismin sijasta. Minulle nämä ratkaisut elämässäni palkkatyöstä ensin opintovapaalle ja sitten yrittäjäksi ovat tavallaan tuota downshiftaamista. Lisää merkitystä elämään.

Hesari kirjoitti viime joulukuussa myös uudesta termistä, downgreidaamisesta. Siinä korkealle uralla edenneet ihmiset vaihtavat vapaaehtoisesti vähemmän vaativiin tehtäviin ja mahdollisesti pienempään palkkaan. Tämäkin tavallaan pätee minuun, sillä toimittajille vakituinen työpaikka, joka minulla oli, on nykyään aika harvinainen mahdollisuus. Media-alalla on ollut paljon yt-neuvotteluja ja irtisanomisia.

Journalistiliiton tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että freelance-toimittajat ovat tyytyväisiä työhönsä ja sen vapauteen.

 Lue lisää:

4 kommenttia:

 1. Onnea yrittäjyydestäsi! Kateellisena luen kuinka moni bloggari on perustanut oman toiminimen. Vielä kun itse keksisi mitä isona haluaisi tehdä, ja millä itsensä elättäisi... Ehkä se vastaus joskus löytyy.

  VastaaPoista
 2. Onnea uuteen elämänvaiheeseen! Kuulostaa hyvältä, että potentiaalisia asiakkaita on jo tiedossa. Kohta on kevät niin pitkällä, että on mökkikauden aika :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos onnitteluista teille molemmille! :)

  VastaaPoista
 4. Onneksi olkoon! Tätä on liikkeellä ;)

  VastaaPoista