keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Aikapankissa voi vaihtaa palveluksia ja tutustua ihmisiin

 Jakamistaloudesta on puhuttu paljon viime aikoina. Yksi sen muoto ovat aikapankit, joissa samalla paikkakunnalla asuvat ihmiset vaihtavat keskenään työsuorituksia ilman, että raha liikkuu.

Aikapankeissa yksi tunti työtä on aina samanarvoinen. Stadin Aikapankissa, johon kuulun, yhtä työtuntia sanotaan toviksi. Tovi on siis pankin mittayksikkö.

Kun olen auttanut Mattia tunnin verran, ansaitsen yhden tovin, jolla voin ostaa Maijalta tunnin hänen työtään. Työsuorituksia siis ei tarvitse vaihtaa saman ihmisen kanssa päittäin, vaikka sekin on mahdollista. Toveista pidetään kirjaa suljetulla nettisivustolla.

Aikapankit toimivat rajatulla alueella. Ne ovat myös mukava tapa tutustua lähellä asuviin ihmisiin.

Ikkunanpesu on esimerkki palvelusta, jota voi tarjota tai hankkia aikapankista.

 Uudessa elämäntilanteessa tovien käyttäjäksi


Liityin Stadin Aikapankkiin noin vuosi sitten. Olin juuri muuttanut, ja tarvitsin apua lamppujen, taulujen ynnä muiden tavaroiden asennuksissa. Ennen liittymistäni tarkistin, että tämänkaltaista apua on saatavilla, ja sitten olikin helppo tehdä liittymispäätös ja lähettää ensimmäinen vaihtopyyntö.

Käytettyäni ensin muiden palveluksia Aikapankissa, tovini olivat niin sanotusti miinuksella. Piti keksiä, mitä palveluja itse ryhtyisin tarjoamaan. Ajattelin, että koska olen työelämässä käyttänyt tietokoneohjelmia aika paljon, niin taidoistani voisi olla apua jollekulle. Ja kysyntää it-neuvonnalle löytyikin.

Toisen vaihtotarjouksen laitoin kodinraivausavusta. Olin aiemmin käynyt ammattijärjestäjäkoulutuksen ryhtymättä kuitenkaan sitä tekemään työkseni, ja nyt päätin tarjota palvelua aikapankissa. Raivausavulle ilmaantui vieläkin enemmän kysyntää, ja minulle kertyi aika paljon ”plussatoveja”.

Myöhemmin hankin sitten ansaitsemillani toveilla muun muassa ikkunanpesua, hiustenleikkuuta ja jalkahoitoa. Aikapankissa on tarjolla myös esineitä ja esimerkiksi kasvimaan antimia, ja viime syksynä sain sieltä ihania kotimaisia omenoita.

Jokaisella on jotain annettavaa


Etukäteen mielikuvani aikapankista oli se, että siellä on jäseninä varmaan jotain opiskelijaikäisiä maailmanparantajahippejä. Tässä osuin väärään. Aikapankin kautta tapaamani ihmiset ovat olleet ihan tavallisia, kaikenikäisiä ihmisiä – kaikki kivoja ja avoimia luonteeltaan.

Kohtaamiset ovat mukavia. Aikapankki on yhteinen aihe, joka sitoo meitä. Vähitellen kun aikapankkikohtaamisia on kertynyt, alkaa tuntea yhteisöä aika hyvin. Kohtaamisissa saatetaan kysellä vinkkiä, tietäisikö toinen sopivan ihmisen johonkin tiettyyn työtehtävään.

Jokaisella on taitoja, jotka voivat hyödyttää jotakuta toista. Joskus tuttuni, joille olen kertonut aikapankista, huudahtavat että he eivät keksi, mitä voisivat pankissa tarjota. Mutta työn ei tarvitse olla mitään kovin ihmeellistä. Esimerkiksi vanhukset tarvitsevat asiointiapua.

Toivottavasti toiminta jatkuu


Verottaja puuttui muutama vuosi sitten aikapankkien toimintaan. Pitempään mukana olleet aikapankkilaiset ovat kertoneet, että toiminta on hiljentynyt paljon tämän jälkeen.

Toivon, että aikapankit pysyvät toiminnassa edelleen. Niillä on tärkeä sosiaalinen merkitys. Jotkut aloittavat yrityksen testattuaan toimintaa ensin aikapankissa. Lisäksi jos ihmisellä on raskas elämänvaihe, on tärkeää, että voi saada avuksi palveluja toveilla, ilman euroja.

Katso myös:


Yhteishyvä-lehden juttu, johon minua haastateltiin aikapankeista
Vaatteidenvaihtotapahtuma on jakamista ystävien kesken
Kokemuksiani Airbnb:stä. Majoituspalvelu lienee tunnetuin jakamistalouden esimerkki.

1 kommentti:

  1. Mikä mahtaa olla nykyisin Aikapankkien tilanne? Entä, miten verottaja suhtautuu eli toteutuiko uhkaus verollisuudesta?

    VastaaPoista