perjantai 29. tammikuuta 2016

Leffa: Ollilan ja Herlinin pehmopuoli tulee esiin oman metsästyskoiran kanssa

Kävin DocPoint-festivaaleilla katsomassa Virpi Suutarin lyhytelokuvan Eleganssi. Pikku makupalassa ex-Nokia-johtaja Jorma Ollila, Suomen rikkaimmaksi tituleerattu Antti Herlin ja kustantaja Heikki A. Reenpää tallustelevat maastossa jalosukuisine koirineen.

Reenpään kuvaama rekrytointiprosessi metsästysporukoihin on kiinnostava: nuoria metsästyksestä kiinnostuneita henkilöitä houkutellaan mukaan kokeilemaan, sitten tulee hankittua oma metsästyskoira tai koiria, ja sen jälkeen ollaankin jo lajiin koukussa. Siinä sivussa verkostoidutaan tärkeiden yritysjohtajien ja merkkihenkilöiden kanssa.

Loppuunmyydyssä näytöksessä nähtiin väläyksiä mahtimiesten persoonallisuudesta: Jorma Ollila ei mahda mitään sille, kun hänen Tempo-koiransa ei malta kesken jahdin totella istu-käskyä. Reenpää ottaa leppoisasti vastaan setteri- ja pointterinarttujen pusut tauolla pellon reunassa. Herlinistä nähtiin vähemmän avautumista.

Kaikki tapahtuu äärettömän tyylikkäästi ja elegantisti teoksen nimen mukaisesti. Mukana on kulttuurihistoriallisia viittauksia: otokset linnuista näyttävine höyhenineen rivissä keittiön pöydällä ovat kuin öljyväriasetelmia, taustalla soi keskiaika/barokki/renessanssimusiikki (joku kulturellimpi osaisi nimetä oikean aikakauden).

Näytöksen jälkeen ohjaaja Virpi Suutari kertoi leffastaan ja vastasi yleisön kysymyksiin. Mitenkään helppoa päähenkilöiden taivuttelu mukaan ei kuulemma ollut. Suutari kertoi kysyneensä myös Björn Wahlroosia dokumenttiin, mutta hän kieltäytyi.

Suutari lupaili, että Eleganssi pitäisi tulla YLEn ohjelmistoon kevään aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti