lauantai 31. tammikuuta 2015

Varo, tähän villitykseen voi hurahtaa!

Tervehdys rakas lukijani, toivottavasti siellä vietetään nautinnollista lauantai-iltaa. Täällä ainakin vietetään. Vierelläni on kuppi minttuteetä, puoliso on kaupungilla omissa menoissa. On tammikuun viimeisen päivän ilta, mikä merkitsee yhtä kuukauden kohokohtaa: kuukauden kuittien sekä tiliotteen läpikäymistä ja tulojen ja menojen kirjaamista excel-taulukkoon.

Tähän pikku koriin kerään kaikki kuitit kuukauden varrella.
Voi kuulostaa aika tylsältä, mutta minä olen suorastaan hurahtanut tähän kirjanpitohommaan. Kun on luonteeltaan tämmöinen nysvääjänörtti, niin taulukkojen ja lukujen kanssa näprääminen on aika hauskaa.

Olen pitänyt kirjaa kaikista tuloista ja menoista sentilleen joulukuusta 2012 lähtien - eli juuri tuli täyteen 26 kuukautta. Vai kesälomilla on kuri saattanut unohtua hieman, mutta silloinkin olen tehnyt tiliotteen perusteella arvion kuukauden menoista.

Kerään kaikki kuitit koriin ja käyn kasan läpi joka kuukauden päätteeksi. Ajan kuluessa olen kehittänyt excel-systeemejäni ja tehnyt vuosista koosteet sekä laskenut, paljonko kuhunkin kululajiin keskimäärin vuonna 2013 ja 2014 on mennyt kuussa. Ai  sitä tunnetta, jos jotakin rahareikää on pystynyt pienentämään edelliseen vuoteen verrattuna!

Tieto lisää tietoa


Kirjanpidosta kirjoitin aikanaan ihka ensimmäisen postauksen tähän blogiinkin. Puuhasta tulee muutakin hyötyä kuin vain mukavaa ajanvietettä viikonlopuiksi.

Aluksi tieto voi lisätä tuskaa, jos on tottunut elämään kädestä suuhun ja kuluttamaan impulsiivisesti. Yleistä lienee, että menojen suuruus voi kauhistuttaa. Vähän ajan kuluttua kuitenkin oman elämän hallinnan tunne kasvaa: olen rahojeni herra ja tiedän minkä verran minnekin menee.

Kun edessä on tarkat luvut, voi miettiä, onko kuhunkin menolajiin käytetty rahasumma sen arvoinen ja palveleeko se oman elämän tavoitteita.

Luvut ovat kylmää faktaa.

Tuumasta toimeen


Suosittelen kokeilemaan tätä tapaa edes kuukauden verran. Nyt siihen on oiva tilaisuuskin, kun olen kolmen muun huippunaisen kanssa lanseerannut 30 päivän #taloushaasteen sosiaalisessa mediassa. Siellä voi jakaa omia kokemuksiaan muiden kanssa.

Toteutus on vapaa: tärkeintä on, että jollakin tapaa saat ylös kaikki sisään ja ulos virtaavat rahat kuukauden aikana. Voit kerätä kuitteja, kirjoittaa itsellesi lapulle "kuitin" vielä muistaessasi tehdyn ostoksen arvon tai kirjata kulut vihkoon tai puhelimen muistiin.

Kuukauden päätteeksi ota käyttöön valmis pohja (löytyy esimerkiksi Martoilta) tai luo oma taulukkosi ruutupaperille tai taulukkolaskentaohjelmaan.

Valmiit pohjat ovat aina kompromisseja kululuokista, mitä ihmisillä on. Ne voivat turhauttaa, jos useat kohdat eivät sovellu itseen - autottomalle ja lapsettomalle ei tule bensa- tai päivähoitokuluja. Toisille ne voivat tuntua helpotukselta, jos ei ole tämmöinen nörtti kuin meikäläinen :)

Tärkeintä on, että teet! Lasket yhteen, paljonko kuukaudessa kului esimerkiksi ruokaan, pukeutumiseen, liikkumiseen. Miltä näyttää? Kerro muillekin #taloushaaste 'laisille.

Haasteessa mukana myös:
Eveliina Lindell - Go Lightly
Jenni Selosmaa - Financial Training Studio
Milla Hakkarainen - Rakkahainen-blogi

Katso myös: 


9 sovellusta oman talouden hallintaan
Menot ja tulot selville kuittikirjanpidolla

2 kommenttia:

 1. Jep! Olen itsekin niiiiin hurahtanut tähän kuittien keräämiseen ja exelöintiin : ) Sen perusteella on tullut joitain kuluja vähennettyäkin, kun on huomannut ne kirjanpidosta. Tammikuu odottaa vielä tuossa pöydänkulmalla jahka löydän sopivan hetken.

  Kiitos haasteesta. Ohjeet luin huonosti, mutta klikkasin siltikin sivua facessa. Idea tuntui hyvältä. Näitä lisää.
  Terveisin, Kälystelijän vaimo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että muitakin hurahtaneita löytyy. Tervetuloa mukaan haasteeseen!
   Kälystely onkin mulle uusi sana nuukailulle, kohtuullistamiselle... On se suomen kieli rikas! :)

   Poista