torstai 8. tammikuuta 2015

Raha on kukkaron kuningattaren renki


Sain arvioitavakseni Jenni Selosmaan uuden e-kirjan Kukkaron kuningatar - 8 askelta uuden ajan taloudelliseen hyvinvointiin. Jenni on minulle entuudestaan tuttu jakamistaloudesta kertovasta kirjastaan Kaikki jakoon! Kirjoitin siitä myös blogissani tuolloin.

Voin lämpimästi suositella Kukkaron kuningatarta. Kyseessä on talousopas naisille, mutta kirja ei kuitenkaan ole ensisijaisesti tietokirja. Esimerkiksi informaatiota eri rahastotyypeistä tai vinkkejä ruoanlaitossa säästämiseen ei ole luvassa.

Kirja on enemmänkin valmennus tai treeniohjelma. Se etenee luku luvulta johdonmukaisesti. Joka luvussa on harjoitus, joka rakentuu edellisen luvun sisällön päälle. Lukijan ei tarvitse pelätä lähtötietojaan taloudesta liian huonoiksi, sillä raha käsitetään ennen kaikkea elämän energiaksi.

Kulutatko tärkeisiin asioihin?


Kukkaron kuningattaren tavoitteet ovat todella kunnianhimoiset. Valmennuksen voisi kiteyttää niin, että tähtäimenä on osata käyttää omia rahoja ja aikaa niin, että ne palvelevat mahdollisimman hyvin omien arvojen ja elämän tavoitteiden toteutumista.

Jos sanot olevasi perhekeskeinen ihminen, miksi käytät aikaasi paahtamalla ylitöissä ostaaksesi uusimmat älypuhelimet, merkkivaatteet ja urheiluvälineet perheellesi? Jos unelmoit maailmanympärysmatkasta, miksi tuhlaat vaatteisiin ja pitkän työmatkan aiheuttamiin bensakuluihin?

Valmennus tsemppaa monin keinoin tulemaan tietoisemmaksi omista kulutustottumuksista ja kyseenalaistamaan sekä järkeistämään niitä. Valmennettava ei pääse helpolla: hänen täytyy todella pysähtyä miettimään, miksi elämässään tekee mitäkin niin kuin tekee.

Harjoituksista oivalluksia


Itsellenikin valmennus sisälsi joitakin uuden nokkelan näkökulman henkilökohtaiseen taloudenpitoon tarjoavia harjoituksia, vaikka esimerkiksi kirjanpito kuluista ja menoista sekä todellisen tuntipalkan laskeminen olivat minulle jo tuttuja.

Jenni Selosmaa on työskennellyt yhteisöllisen talouden sekä jakamis- ja kiertotalouden parissa. Kukkaron kuningatar saa entistäkin kunnianhimoisempia piirteitä, kun hän liittää nämä koko nykyistä kuluttamismallia uudistavat trendit valmennukseen.

Ei vain yksilöiden, vaan kokonaisten talouksien pitää muuttua. Jakamistaloudessa tavaroiden omistaminen ei enää ole oleellista, vaan käyttöoikeus. Kiertotaloudessa jätteen käsite muuttuu tarpeettomaksi ja tavarat sekä raaka-aineet kiertävät käyttötavasta toiseen. Riippuu lukijasta, tuntuvatko nämä tavoitteet kenties liian idealistisilta.

Vaatii ja antaa paljon


Valmennukseen ja harjoituksiin kannattaa ottaa aikaa. Kirja panee miettimään aika perustavaa laatua olevia asioita.

Olen onnistunut saamaan sinulle, Rikasta elämää -blogin lukija, hyvän diilin tästä kirjasta. Voit hankkia Kukkaron kuningatar - 8 askelta uuden ajan taloudelliseen hyvinvointiin -e-kirjan  ja yksityiskohtaisen harjoitusohjelman yhteishintaan 49 euroa (normaalisti 99,98 euroa).

Voit tutustua kirjaan ja harjoitusohjelmaan tarkemmin täällä.

Tarttuaksesi tarjoukseen klikkaa tästä. Tarjous on voimassa 25.1.2015 asti.
(Voit ostaa kirjan ja harjoitusohjelman tarjoushinnalla vain tämän linkin kautta. Affiliate-linkki.)

Päivitys 2.11.2018: Olen koonnut yhteen lukusuosikkini "20 + 5 parasta kirjavinkkiä oman kulutuksen ja talouden hallintaan". Klikkaa tästä ja lataa ilmainen pdf-opas. Lukuiloa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti