torstai 11. joulukuuta 2014

Kahdessadas kauhuleffa vai tuikitarpeelliset pitkät kalsarit?

Haluan jakaa erään oman havaintoni kuluttamisen järkeistämisestä. Kuten blogini lukijat ovat huomanneet, olen kovasti työstänyt esimerkiksi sitä, minkälaisia vaatteita tarvitsen ja mitä en. Olen vähentänyt taloudestani kovalla kädellä turhaa tavaraa.

Ihmiset ostavat, tai shoppailevat, monella eri motiivilla. Iloon, suruun, tottumuksesta, kun alennuksella saa, tavoitellakseen jotakin ihanneimagoa itsestä... Tai tarpeeseen.

Kappas vaan! Eikö esineitä tulisi ostaa aina vain silloin, kun niitä todella tarvitsee? Esimerkiksi maitotölkkejä harva ostaa keräilläkseen tai piristyäkseen, vaan todelliseen tarpeeseen, oman tai perheenjäsenen ravinnoksi. Mitä jos kaikki ostokset tehtäisiin kuin maitotölkin hankinta - ja muut jätettäisiin kaupan hyllylle?

Se heikko kohta...


Usein ihmisellä on jokin tavaralaji, joka heitä erityisesti houkuttaa ja koukuttaa. Hellemekot, kauhuleffat, korkokengät, viimeisin tietoteknologia... Näitä ostetaan eri tunnetilojen vaikutuksesta, vaikka samaa tavaralajia löytyisi kotoa iso kokoelma jo ennestään.

Itselläni tähän kategoriaan menivät aiemmin ehkä piristävät kirppisostokset. Jos kirpparilta löytyi joku oikean kokoinen kiva vaate, saatoin ostaa sen, vaikka suurempaa tarvetta ei ollut.

Nyt olen muun muassa kuukausittaisen kulukirjanpidon myötä tullut tietoisemmaksi siitä, paljonko minulla menee mihinkin rahaa. Samalla olen alkanut tarkemmin miettimään sitä, mitä todella tarvitsen, jotta elämäni sujuisi mukavasti.

Puutetta ja tuhlausta


Tämä on tuottanut havainnon siitä, että samalla kun olen tuhlaillut johonkin turhaan, olen tarpeettomasti pihistellyt ja pitänyt itseäni puutteessa joidenkin asioiden suhteen. Rahaa on kulunut kohteisiin, jotka eivät ole tuottaneet minulle hyötyä, ja en ole pistänyt rahaa todella tarpeellisiin kohteisiin.

Täällä etelässä lämpötilat ovat toistaiseksi olleet nollan kieppeillä, mutta varmasti jossakin vaiheessa tänäkin talvena on luvassa kovia pakkasia. Olen aina inhonnut pakkasia, lunta ja kylmää, sillä palelen todella helposti.

Tamineet niskaan ja ulos!
Ennen en kuitenkaan ole pitänyt superlämpimien talvitamineiden hankkimista investoinnin arvoisena. Ja niin olen hytissyt talvi toisensa jälkeen hampaat irvessä (ja kalisten, heh). Mutta nyt aion laittaa kunnon varusteisiin rahaa!

Tylsiä mutta tarpeellisia


Ostoslistalla ovat paksu talvitakki ja lämpimät talvikengät. Uskon niiden ilahduttavan elämääni sydäntalven aikana merkittävästi.

Talvitakki ja -kengät ovat aika käytännöllinen ja eivät kovin seksikäs hankinta, mutta sitäkin hyödyllisempi. Niissä raha ohjautuu ohjautuu tarpeelliseen käyttöön.

Tunnistitko kenties itsesi näistä pohdinnoista? Käytätkö rahaa johonkin, jota et välttämättä tarvitse, ja pihistelet toisaalta jossakin tuikitarpeellisessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti