lauantai 27. syyskuuta 2014

Nuukailija hyötyy kekseliäisyydestä

Kirjailija Laura Honkasalon teos Nuukaillen - eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman kertoo hauskalla tavalla, kuinka pienellä budjetilla elämisen ei tarvitse olla kärvistelyä.

Honkasalo joutui tiukan paikan eteen, kun puolisosta tuli avioero ja hän joutui yksinhuoltajaksi. Kirjoittamisella elävällä eivät tulot ole kovin suuret, ja nyt niiden piti riittää koko pienen perheen elättämiseen.

Kaikki menokohteet piti käydä läpi ja laittaa soukemmalle. Kirjassa kerrotaan, miten voi nuukailla niin ruuan, vaatteiden kuin muidenkin hankintojen kanssa.

Itselleni kirjan aloitus oli aikamoista shokkihoitoa. Ensimmäinen luku käsitteli ruokaa, ja se on tupannut olemaan omassa taloudessani heikko kohta. Honkasalo kehottaa käyttämään rikkaruohoja, villivihanneksia ja muita luonnonkasveja hyväksi ravintona ja tekemään mahdollisimman paljon itse. Meillä ostetaan eineksiä ja syödään paljon ulkona - on siis aika kaukana, että keräisimme keväällä pakkasen täyteen nokkosia! :)

Esiäitien parhaat vinkit


Kirjoittaja on tehnyt paljon tutkimusta erilaisten historiallisten lähteiden kanssa ja ottanut selvää, kuinka viime vuosikymmeninä, varsinkin sota-aikaan, oltiin säästeliäitä. Näistä wanhan ajan winkeistä tulee mukavaa viehätystä ja omaleimaisuutta tähän teokseen.

Erityisen huojentavaa oli lukea, kuinka kirjailijan lapset ovat sopeutuneet todella hyvin tähän koko perheen nuukailuun eivätkä esimerkiksi kinua uusimpia, kalliita teknisiä laitteita ja vaatteita. Itse olen lapseton, mutta olen ymmärtänyt, että vertailu lasten kesken voi olla aika julmaa ja porukasta voidaan sulkea pois, jos ei omista tiettyjä tavaroita. On siis toisenlainenkin tie! Aikuisten täytyy vain näyttää esimerkkiä.

Leipäpussit ja meikkiliinat osiin


Luin tämän kirjan jo pari kuukautta sitten, ja sen sanoma on itänyt omassa arjessani joitakin muutoksia - liittyen jopa siihen ruokaan, Nyt esimerkiksi koetan ottaa leipää pakastimesta esiin vain puolikkaan pussillisen, sillä olen huomannut, että kokonainen pussi ehtii meillä mennä osittain huonoksi.

Samoin olen ryhtynyt repimään käyttämiäni meikinpoistoliinoja kolmasosiin. Arjessa sutaisen silmiin muutaman vedon ripsiväriä, ja sen poistamiseen illalla riittää pieni tilkku liinaa, turha käyttää kokonaista. Loput voi laittaa takaisin ilmatiiviiseen pakettiin odottamaan.

PS. Jos sinua kiinnostaa saada lisää säästövinkkejä ja laittaa omaa kulutusta kontrolliin, tartu tähän ilmaiseen kirjavinkkilistaan! 

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta! Erinäisistä blogeista on myös löytynyt samankaltaisia hyviä vinkkejä. Keittiökomerosta tulevat esim. parhaat siivous- ja hiustenhoitotarvikkeet. Ruokasoodaa, sitruunamehua ja etikkaa tiskialtaan kiillotukseen, yrttiteetä ja sitä samaista etikkaa hiuksille värjäykseen ja hoitoon. /EL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa :)
   Ruokasooda, sitruunamehu, etikka ym. tuntuvat olevan kovasti pinnalla tällä hetkellä. Itsellänikin on aikomus kokeilla niitä sitä mukaa kun "vanhanaikaiset" teolliset siivousputelit kuluvat kaapista loppuun.

   Poista