tiistai 1. heinäkuuta 2014

Tyylikkääksi 2: Housut + paita = matematiikkaa


Luin juuri Terttu Paulin kirjan Nykynaisen Asu Matematiikkaa. Tai no, paljon luettavaa kyseisessä opuksessa ei ollut, sillä enemmistö kirjan sivuista on varattu ”nykynaisen värityskirjalle”.

Mistä on kyse? Teos jakaa lyhyesti vinkkejä tyyliin. Kuitenkin tärkein on kirjailijan opastus siitä, kuinka kannattaisi muodostaa toimiva vaatekaappi.

Hänen mukaansa se käy näin: otetaan viisi jakkua, viisi alaosaa sekä kuusi erilaista puseromallia, jokaista viidessä eri värissä. Kaikki vaatteet edustavat viittä toisiinsa sointuvaa väriä. Vaatekaapin koko on siis 8 x 5 = 40 vaatekappaletta. Näistä syntyy yhteensä 1900 eri asuyhdistelmää.

Värikynät sauhuamaan!


Kirjan sivuja täyttävät kuvat esimerkkiväreillä tehdyistä asuyhdistelmistä. Ja loppuosa on varattu tyhjille asujen ääriviivoille, jotka saa värittää itse valitsemillaan väreillä!

Aika hupaisaa! :) Enpä taida ruveta kirjan sivuille värittämään 1900 eri asuyhdistelmää...

Silmään tökkää myös se, että lämpiminä yläosina Paul ehdottaa vain vaatekaappiin vain jakkuja. Entä sitten neuleet, neuletakit ja vaikka liivit? Paitoja taas on hurja määrä verrattuna alaosiin ja jakkuihin.

Rajaa ja tasapainota


Kyllä kirjasta voi silti poimia ne kantavat ideat omakseen. A. Valitaan omaan vaatekaappiin 3-5 väriä, joita kaikki vaatteet edustavat. Näin vaatteiden yhdistely helpottuu. B. Kunkin vaatetyypin (housu, paita, jakku...) määrä on rajattu, eli eri vaatekappaleita täytyy olla sopivassa suhteessa toisiinsa. Ei siitä tule mitään, jos housuja on vain yhdet ja kaikkia muita vaatekappaleita kymmeniä.

Asu matematiikkaa -kirjan ja Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan teoksena intouduin valokuvaamaan kaikki vaatteeni (ei herrajumala, tolla naisella on ihan liikaa aikaa, osa teistä varmaan ajattelee ;D ).

Ikioma värisuora


Värivalikoiman rajaamista olen oppinut aiemmin noudattamaan sisustuksessa, missä se on ollut kyllä toimiva juttu. Niinpä nyt aloin pohtia sen siirtämistä myös vaatekaappiin. Paulin opastuksena pohdin valitsevani viisi väriä omiksi väreikseni: valkoinen, musta, ruskea, punainen ja sininen.

Nämä yläosat kelpuutin oikean värisiksi vaatekaapistani.
Siispä keltainen ja vihreä karsiutuvat ”vääränvärisiksi” ja varmaan jossain vaiheessa kiertoon pantaviksi. Violettia, oranssia ja harmaata minulla ei olekaan juuri ollut kaapissani.

Lue lisää pukeutumisesta, kuluttamisesta ja raha-asioista:


20 +5 parasta kirjavinkkiä oman kulutuksen ja talouden hallintaan

Katso myös juttusarjan muut osat:


Tyylikkääksi 1: Vaatteet on mun aatteet
Tyylikkääksi 3: Ammattiapua tyylitajuttomalle
Tyylikkääksi 4: Näitä oppeja naiset(kaan) eivät saa äidinmaidosta

6 kommenttia:

 1. Värianalyysissä käyminen auttaa huomattavasti sopivan värivalikoiman muodostamista omaan vaatekaappiin. Aloin itse sitä kautta tunnistamaan minulle sopivia värisävyjä ja huomaan helpommin myös, mitkä värisävyt eivät ainakaan imartele itseä, ja olen voinut alkaa karsia niitä pois kaapista. Ja luonnollisesti ne itselle parhaimmin sopivat värisävyt myös sointuvat hyvin toisiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska että otit värianalyysin puheeksi, sillä siitä on tulossa asiaa Tyylikkääksi-sarjan seuraavissa osissa.
   Miten perusteellinen tuo analyysi oli, jossa kävit? Paljonko siihen oli varattu aikaa ja millainen koulutus sen tekijällä oli? Tuntuu, että värianalyysejä on monenlaisia.

   Poista
 2. Kävin tällaisessa paikassa: http://www.flowwithnature.com/
  Tekijä oli kouluttautunut Kanadassa 12 Blueprints -menetelmän kehittäjän opissa. Analyysi oli tosi perusteellinen ja kesti yli 2 tuntia: tuossa menetelmässä on 12 eri värityyppiä (jokaiseen värivuodenaikaan sisältyy kolme eri tyyppiä joilla on oma sävymaailmansa) eli kestää hieman kauemmin että juuri oikea löytyy, mutta kun se löytyy, niin tulos on todella tarkka. Sain analyysistä mukaan väriviuhkan jossa ovat minulle sopivimmat sävyt, sitä voi käyttää apuna ostoksilla ja omaa vaatekaappia läpikäydessä. Yksi tärkeimmistä oppimistani asioista analyysin aikana oli se, että saman värin eri sävyillä on todella suuri ero - osa punaisen sävyistä esimerkiksi sopii minulle tosi hyvin, osa taas ei ollenkaan. Tarkassa analyysissä opin itsekin erottamaan noita eri sävyjen eroja, vaikka tietenkin menee aikaa ennen kuin oma silmä harjaantuu erottamaan sävyjä toisistaan.

  Luin tuon uuden kirjoituksesi, jossa kerroit pukeutumisneuvojan tekemästä värianalyysistä. Korvaani särähti vähän se, että sininen sopii vaaleahiuksisille - värianalyysissä ihon ja silmien väri ovat niitä tekijöitä, joiden perusteella arvioidaan, mikä kenellekin sopii, hiukset ovat piilossa analyysin ajan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, kävin tutustumassa tuon Flow with Nature -firman sivuihin.
   Vaikutti oikein perusteelliselta. Värianalyysista on tehty lähestulkoon tiedettä! :)
   Olet oikeassa siinä, että varmasti värianalyysin oppien mukaan sinisen sopiminen vaaleatukkaisille oli liiallinen yleistys.

   Poista
  2. Hei ja kiitos mielenkiintoisesta blogista! Minullekin tämä tyyli- ja vaate aihepiiri on ajankohtainen, sillä olen palailemassa työelämään hoitovapaalta. Muutamassa vuodessa ne vanhat työvaatteet ovat kummasti muuttuneet kirjaimellisesti vanhojen vaatteiden näköisiksi! Kävin värianalyysissä Face Factoryssa Helsingissä, ja sitäkin voi suositella. Vaatevärien lisäksi sain vinkkejä myös meikkien ja hiusvärien valintaan, ja mukaan värikartan ja ohjeita värien käyttöön ja puvuston rakentamiseen. Hyvää kesää!

   Poista
  3. Moi! Kiitos viestistä! :) Olet varmasti tosi tyypillisessä tilanteessa kun palaat vanhempainvapailta töihin ja tarvitset vaatekaappiin päivitystä. Hyvä vinkki tuo Face Factory. Vähän samanlaista oppia tuli tyylikurssilta, jolla käymisestä kerron uusimmassa postauksessani :) Ihanaa kesää!!
   PS. Pitääpä tutustua tarkemmin myös sinun blogiisi :)

   Poista