perjantai 27. kesäkuuta 2014

Tyylikkääksi 1: Vaatteet on mun aatteet


Olen käsitellyt aikaisemminkin vaatteita ja pukeutumista. Nyt jatkan aiheen parissa pienen postausten sarjan verran.

Vaatteet kiinnostavat, sillä ne kuuluvat monien kaltaisteni nuorten kaupunkilaisnaisten kiinnostuksenkohteisiin. Pukeutuminen ei ole pelkkää pinnallista hömppää, vaan oikeat, omalta tuntuvat vaatteet tuovat itseluottamusta ja tukevat omalta osaltaan sitä viestiä, mitä ihminen haluaa itsestään antaa.

Vaatteet liittyvät myös kohtuulliseen, ekologiseen ja downshiftaus-henkiseen elämäntapaan, jota tämä blogi henkii. Vaatetusteollisuus on todella suuri resurssien kuluttaja maapallolla, ja siinä bisneksessä pyörivät isot rahat. Ruoan eettisyys on pitkään kiinnostanut kuluttajia, ja nyt tämä sama läpinäkyvyyden vaatimus on levinnyt myös muun muassa vaatteisiin ja elektroniikkaan.

Tällä hetkellä suuret massat Suomessa eivät taida pukeutua kovin eettisesti. Ostetaan halpaa ja huonolaatuista, käytetään jonkin aikaa ja heitetään pois – usein kaatopaikalle. Näin, vaikka vaatteet voisi viedä kierrätykseen kirpputoreille tai vähintään niiden materiaalin voisi  hyödyntää energiana energiajakeessa.

Esteettistä ja eettistä


Uusia tuulia on onneksi alkanut viriämään. Naiset ovat kyllästyneitä siihen, että vaatekaappi on täynnä monen värisiä ja -tyylisiä riepuja, mutta ”koskaan ei ole mitään päälle pantavaa”. Vähän samat fiilikset ovat olleet itsellänikin, vaikka olen jo pitkään ollut ihan hyvä karsimaan turhaa vaatetta säännöllisesti pois.

Ekologisuus, käytännöllisyys ja vaatteiden pitkäikäisyys ovat 2010-luvun vaatekaapin avainsanoja. Vaatteiden halutaan olevan laadukkaita. Niitä pitää pystyä huoltamaan ja päivittämään ompelemalla sekä pesemällä oikein. Vaatteita tarvitaan vain rajattu, kenties hyvinkin pieni määrä, mutta niitä pitää pystyä ristiin rastiin yhdistelemään toisiinsa rajattomasti. Näin on ”aina jotain päälle pantavaa”.

Yksi esimerkki vaatekaapin kaoottisuuteen kyllästyneestä naisesta on tuttuni Eveliina Lindell. Hän kertoo Go Lightly -blogissaan, kuinka toteutti omin päin naistenlehdistä tutun ”prinsessapäivän” käymällä kampaajan, meikkaajan ja stylistin opissa. Stylisti opasti äitiyslomalla ollutta Eveliinaa päivittämään vaatekaapin taas töihin paluuta varten. Ja oikein hyvältä näyttää!

Katso juttusarjan muut osat:

Tyylikkääksi 2: Housut + paita = matematiikkaa
Tyylikkääksi 3: Ammattiapua tyylitajuttomalle
Tyylikkääksi 4: Näitä oppeja naiset(kaan) eivät saa äidinmaidossa


2 kommenttia:

 1. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista ja postauksesta! Olen viime aikoina miettinyt ihan samaa, eli minkä vuoksi eettisiä ja kestäviä vaatteita on niin huonosti tarjolla? Ketjukaupat tuottavat parin kuukauden syklillä jatkuvasti uutta vaatetta, ja suuri osa on huonolaatuista materiaalia (akryylineuleita, polyesteria ja muita tekokuituja) joka nukkaantuu ja nuhjaantuu heti käytössä. Haluaisin ostaa laadukkaita, luomupuuvillasta ja esim. silkistä valmistettuja vaaatteita, joissa on klassinen ja aikaa kestävä malli, ja joiden valmistuksesta maksetaan reilu palkka työn tekijöille ja koko valmistuksessa huomioidaan ympäristöasiat. Mutta ainakaan minun kaupunkini keskustasta en ole löytänyt tällaisia liikkeitä, ja toisaalta netistä en kovin mielelläni ole vaatteita toistaiseksi ostanut, koska virheostokset on helpompi välttää kun vaatetta pääsee sovittamaan päälle. Tässä olisi varmasti bisnesideaa jollekin! Ainakin Belgiassa muuten toimii Dod-niminen ketju, joka ostaa tunnetuilta merkeiltä kauden lopussa ylijääneet vaatteet ja myy sitten niitä edullisella hinnalla omissa liikkeissään - yhdenlaista kierrätystä tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olet ihan oikeassa siinä, että eettistä muotia pitää usein hakemalla hakea sitä löytääkseen.
   Miten eettisiä te lukijat muuten pidätte kirppishankintoja? Itse olen suosinut kirppiksiä ostopaikkoina, vaikka sieltä sitten tulisikin ostettua henkkamaukkaa. Vaatteet ainakin säästyvät kaatopaikkatuomiolta.
   Sitten yksi harkittava keino saada laadukkaita, eettisiä vaatteita olisi teettää ne ompelijalla. Tätä suositellaan Hyvän mielen vaatekaappi -kirjassa. Se ei välttämättä olekaan kovin kallista, kun lasketaan pitkäikäisen vaatteen toistuvat käyttökerrat mukaan. Ompelimoita luulisi löytyvän joka kaupungista.
   Tässä vielä linkkivinkki eettisiin vaatteisiin:
   http://www.vihreatvaatteet.com/
   Ja kiinnostava liikeidea tuolla Dod-ketjulla!

   Poista