torstai 22. toukokuuta 2014

Tili miinuksella, nollilla tai plussalla – jokaiselle oma opus

Jokainen on eri vaiheessa omassa taloudenhoidossaan ja vaurastumisessa: yhdellä on kymppitonni velkaa, toinen elää kädestä suuhun nollavelalla mutta myös nollaomaisuudella, kolmannella on jo varallisuutta hankittuna.

Eri tilanteisiin tarvitaan erilaisia neuvoja, ja siksi on hyvä, että Suomessa on julkaistu eri lähtökohdista tuleville erilaisia talouskirjoja.

Perusasioista helpolla kielellä


Titi Heikkilän Talous hallintaan – miten opit hoitamaan talouttasi niin että voit nauttia elämästä (2011) on suunnattu aloittaville oman kukkaron kuninkaille ja kuningattarille. Siinä neuvotaan esimerkiksi luottokorttivelasta eroon pääsemiseen ja kehotetaan ottamaan kuukausittainen säästäminen tavaksi.

Heikkilä itse ryhtyi kirjoittamaan kirjaa elettyään viiden lapsen yrittäjä-äidin elämää, jossa kaikki raha mikä tuli, myös meni. Hän havahtui siihen, että asiat voisivat olla paremmin.

Heikkilä on koulutukseltaan erikoispsykologi, joten raha-asiat eivät ole hänen ominta erikoisosaamistaan. Mutta ihan osuvia huomioita ja neuvoja hän kirjoittaa. Hän käsittelee myös muun muassa lapsille annettavaa talouskasvatusta ja raha-asioita parisuhteessa, joista ei kovin paljoa muualla kirjoiteta.

Tiukille taloustaitureille


Vähän edistyneemmille säästöpossun kartuttajille sopii Terhi Majasalmen Totuus taloudestasi (2013). Kirja on tosi havainnollinen opas henkilökohtaiseen taloudenhallintaan ja vaurastumiseen.

Majasalmi kehottaa pohtimaan omia rahaan liittyviä uskomuksia ja ajatuksia. Hän kysyy, kuinka paljon pystyt säästämään tuloistasi, kuinka moneksi kuukaudeksi vararahastosi riittää, miten kehität rahan arvoisia taitojani ja kuinka monta tulonlähdettä sinulla on. Lukija pääsee tekemään oman tuloslaskelman ja taseen.

Teoksen loppuosassa Majasalmi neuvoo yksityiskohtaisesti asuntosijoittamisessa, johon hän itse on erityisesti perehtynyt. Jos asunnot sijoituskohteena eivät kiinnosta, kyseiset luvut voi hypätä yli.


Itse bongasin tästä kirjasta kehoitukset määrittää oma sijoitusstrategia. Aiemmin kerroin siitä, kuinka olen kiinnostunut indeksirahastoista. Vielä kannattaisi miettiä tarkemmin sijoitusstrategiaa, eli esimerkiksi milloin realisoin toteutuneet tuotot tai milloin vetäydyn sijoituksista pois, jos kurssit laskevat.

Kaipaatko lisää houkuttelevaa luettavaa? Lataa ilmainen kirjalista, jossa on 20 suomenkielistä ja 5 englanninkielistä teosta oman kulutuksen ja talouden hallinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti