tiistai 13. toukokuuta 2014

Oma koti vai vuokrakoti?

Kivannäköinen tönö!

Olen pohtinut viime aikoina kovasti sitä, onko kannattavampaa asua omassa asunnossa vaiko vuokralla. Meillä on oma kerrostaloasunto, vieläpä aika iso. Se oli siis aikanaan iso hankinta.

Hieman harmittaa, että minulla on setelit seinissä, eli suomeksi sanottuna paljon rahaa kiinni asunnossa. Samat varat voisivat olla sijoituksissa kasvamassa korkoa sen sijaan että itse maksan asuntolainasta korkoa. Haluaisin, että minulla olisi enemmän muuta omaisuutta kuin se, joka on sitoutunut asuntoon.

Googletus oma vai vuokra? -kysymykseen panee vain pään pyörälle. Blogeista löytyy monimutkaisia laskelmia, joissa on useita eri muuttujia ja osa niistä vain oletuksia. Jonkun mielestä kannattavampaa on asua omistusasunnossa, jonkun mielestä vuokralla.

Ja varmasti tämä onkin monimutkainen kysymys, johon löytyy aina tilannekohtainen vastaus. Vuokrien ja asuntohintojen taso vaikuttavat, samoin haluttu asumisalue ja niin edelleen.

Omistusasumisen plussat:


+ Asuntolainaa maksamalla säästää koko ajan itselleen
+ Kun laina on maksettu pois, asuminen on hyvin edullista
(+ Henkisenä plussana asumisen vakaus ja vapaus remontoida oman mielen mukaan)

Omistusasumisen miinukset:


- Asuntolainan korkojen verovähennysoikeus pienenee lähivuosina
- Mitä jos asuntoa ei saa myytyä silloin kun on tarve? Esim. kodin sijainti ja tarjottujen asuntojen määrä markkinoilla vaikuttavat

Vuokralla asumisen plussat:


+ Vuokran jälkeen rahaa saattaa säästyä sijoituksiin, jotka tuottavat voittoa
(+ Henkisenä plussana asumisen huolettomuus ja helppo eroon pääsy)

Vuokralla asumisen miinukset:


- Maksettu vuokra ei kartuta omaa varallisuutta
(- Henkisenä miinuksena huonot mahdollisuudet kodin muuntamiseen mieleiseksi, riski sopimuksen irtisanomisesta ei-toivottuun aikaan)

Sitten on vielä oman ja vuokrakodin väliltä olevat ratkaisut eli osaomistusasunnot ja asumisoikeusasunnot. Niistä ei paljoa kuule, lienevätkö kovin suosittuja (tai kannattavia).

Joku taas kapinoi yleistä asuntolainanottonormia vastaan päättämällä kerätä asunnon ostoon tarvittavan summan kokoon etukäteen. Pitkä tie, mutta voi siinä olla ituakin, sillä kyllä pitkään laina-aikaan sitoutunut asuntovelkainen maksaa pitkän pennin korkoja urakan aikana.

Kyllä on sekavia nämä pohdinnat, ota tästä nyt sitten selvää. Mitä näkökulmia teillä on tähän lisää?

2 kommenttia:

 1. Helsingin seudulla ainakin vuokrat ovat enimmäkseen niin korkeat, että samalla hinnalla maksaisi jo omaa asuntoa pois... Omistusasuntojen puolesta siis!

  VastaaPoista
 2. Totta, sellainen käsitys minullakin on enimmäkseen ollut.
  Taloussanomien selvityksen mukaan saattaisi olla toisin:
  http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2013/06/24/9-kaupunkia-ostaako-asunto-vai-elaako-vuokralla/20138520/310
  Tietysti Helsingin sisälläkin on eroa eri alueilla - Eira on erilainen kuin Jakomäki.

  VastaaPoista