torstai 29. toukokuuta 2014

Ilmainen raha kelpaa aina

Lomalle ikuiseen Roomaan - apurahalla tai lahjakortilla?

Joskus rahaa tai rahanarvoisia etuja on saatavilla pienellä vaivalla. Itse ainakin olen sen verran ahne ja laiska, että jos vaikkapa jonkin hakemuksen rustaamalla voi saada tuntuvan taloudellisen hyödyn, teen sen mielelläni.

Ahneus ja laiskuus on itseironiaa, sillä asian voi nähdä toisinkin päin. Yleensä raha on rankan työnteon takana ja tulee palkan muodossa. Pidän työstäni, mutta en määrättömästi. Jos rahaa voi saada helpomminkin, niin totta ihmeessä tartun tilaisuuteen. Tätä voi pitää fiksuna ennakkointina ja suunnitteluna.

Apurahoja on moneen lähtöön


Apurahoja ei jaeta vain taiteilijoille ja tutkijoille. Niitä voi saada ihan tavallinen tallaajakin. Esimerkiksi oman ammattikuntani edustajille jaetaan apurahoja virkistysmatkoihin. Siis ihan siihen, että saa työn lomassa levättyä jossakin mukavassa kohteessa.

Siitä vaan siis säätiöitä tutkimaan. Kannattaa seurata myös esimerkiksi oman ammattiliiton lehteä ja muita viestintävälineitä, joissa ilmoitetaan haettavista apurahoista. Vaadittavat hakemukset vaihtelevat yksityiskohtaisuudeltaan.

Nettikilpailut palkitsevat


Olet ehkä kuullut jostakin tutusta, joka on arvonnasta voittanut kivan palkinnon. No niinhän se menee, että jos osallistuu yhteen arvontaan, todennäköisyys voittaa on pienen pieni. Jos osallistuu useampaan, todennäköisyys kasvaa ja voittokin osuu kohdalle joskus.

Kilpailuihin ja arvontoihin osallistumisesta voi tehdä ihan systemaattista. Hommaa helpottavat sivustot kuten Plaza, joihin kilpailulinkkejä on koottu. Siellä ilmoitetaan arvottava palkinto, jotta voi valita mieleiset kilpailut.

Itse olen voittanut jopa matkalahjakortin nettikilpailuista – sekä tietysti useita pienempiä palkintoja. Ainakin se epäluulo on tullut kaadettua, että kilpailuja järjestävät firmat eivät lopulta jakaisikaan mitään palkintoja vaan keräisivät vaan potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja.

Hyvinvointiyhteiskunnan hedelmät


Nettikilpailuihin verrattuna varsin erilaista maailmaa edustavat yhteiskunnan tuet ja etuudet, joita myönnetään heikommassa asemassa oleville.

Aina kun elämäntilanteeseen liittyy sairaus, vamma, kuntoutus, työllistyminen ja niin edelleen, kannattaa tarkistaa, liittyykö siihen jonkinlaista etuutta (tai vaikkapa vakuutuskorvausta), jonka voisi saada.

Tiesitkö esimerkiksi, että kesätöissä oleva nuori voi päästä leikkaukseen työnantajan vakuutuksen piikkiin, jos hän työtehtävissä loukkaa olkapäänsä pahasti? Kaikki työsuhteessa olevat on vakuutettu tapaturmien varalle.

Itselläni on joissakin tilanteissa tullut yllätyksenä oikeuteni tukeen. Sosiaaliturvan väärinkäyttäjistä puhutaan paljon, mutta uskon, että paljon tukia jää myös hakematta tietämättömyyden takia. Kela tai esimerkiksi sairaaloiden sosiaalityöntekijät ovat tässä hyvä tietolähde.

Rankkaankin arkeen tarvitaan lomaa


Suomi on sen verran hyvinvointivaltio, että heikommassa asemassa olevien lomailuakin tuetaan. Näitä tuettuja lomia myönnetään sosiaalisin, taloudellisin tai terveydellisin perustein. Eli muun muassa yksinhuoltajien, velkaantuneiden ja pitkäaikaissairaidenkin on mahdollista päästä lomailemaan kohtuullisella hinnalla.

Tuetuille lomille pitää tehdä hakemus, jotta niille voi päästä. Lomia järjestävät eri lomajärjestöt, joiden tiedot on koottu tänne. Lomia on ympäri vuoden muun muassa kylpylöissä ja muissa kotimaisissa kohteissa. Tuetuilla lomilla on järjestettyä ohjelmaa ja puoli- tai täyshoito. Maksuna on pieni omavastuu, ja matkat paikan päälle pitää hoitaa itse.

Ihan kuka tahansa voi koettaa hakea, kunhan vain hakemukseen perustelee loman tarpeensa tarpeeksi hyvin. Hakemukset pisteytetään valintaa varten.

Katso myös, kuinka onnistuin saamaan kaksi apurahaa kielikurssiin Ranskassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti