maanantai 17. maaliskuuta 2014

Poiminnat Hyvän mielen vaatekaapista

Lisää kirjoista poikineita ajatuksia ja ideoita. Tällä kertaa kohteena oli tällainen teos:

Hyvän mielen vaatekaappi - ratkaise omat vaatepulmasi ja samalla globaalin vaateteollisuuden epäkohdat. Rinna Saramäki, 2013, Atena Kustannus.

Kirjan alussa oli tietoa vaateteollisuudesta ympäri maailman. Puuvillan poimijat, kankaiden värjääjät ja vaatteiden ompelijat saavat pientä palkkaa ja rehkivät huonoissa työoloissa. Jos ompelijoiden palkka nostettaisiin tasolle, jolla he saisivat kunnon toimeentulon itselleen ja perheilleen, vaatteiden hinta täällä Suomessa nousisi - ehkä pari kolme euroa! Niin paljon vaatteen hinnasta menee kaupalle, valmistajalle ja muille välikäsille.Enempää en kirjoita näistä epäkohdista, vaan listaan tässä kirjan loppuosassa esiin tulleita hyviä vinkkejä, joita itse ainakin aion hyödyntää vaatekaapissani:


  • Jos vanhat kengät tuntuvat tylsiltä, ne voi värjätä nahalle ja keinonahalle tarkoitetulla maalilla. (Maalia kannattaa etsiä suutareilta. Ainakin mustaa löytyy. Kuvia on tulossa omasta värjäyskokeilustani, jahka saan auki ostamani maalipurkit!)
  • Suutaria kannattaa hyödyntää muutenkin lempikenkien iän pidentämiseksi. Vuosihuolto pohjien uusimisineen on paikallaan. Miksi aina ostaa uusia kenkiä, jos on jo löytänyt mukavat, kivan näköiset kengät?
  • Pieniä nahkakenkiä voi koettaa venyttää pitämällä niitä jalassa kosteiden sukkien kanssa.
  • Aina vaatteita ja asusteita ei tarvitse ostaa itse. Vuokraaminenkin on mahdollista. Perinteisistä pukuvuokraamoista saa juhlavaatteita. Lisäksi Vaatelainaamossa on hyvä valikoima koon 36-38 designiä. Vesca ja Designisto vuokraavat merkkilaukkuja.
  • Harkitse hankintoja kunnolla. Tee ostoslista vaatekauppaan ja pysy siinä. Laadi myös kriteerit uudelle ostokselle, esim. sopii sinisen t-paitani ja punaisen hameeni kanssa. Voit ottaa ostosreissua varten kännykkään kuvia niistä vanhoista vaatteistasi, joille kaipaat täydentäjää.
  • Puuvillavaatteet voi pestä välillä 60 asteessa, niin hiki ja rasva lähtee kunnolla. Puuvillan pitäisi kestää näin korkea lämpötila, vaikka pesuohjeet olisivatkin neljääkymppiä.
  • Ekovaatemerkeillä on eettisempiä ja ekologisempia vaatteita. 
  • Vaatteiden teettäminen ompelijalla voi kannattaa varsinkin, jos on epätyypillistä vartalomallia. Laskemalla hinta jokaiselle käyttökerralle kestävä ja täydellisesti istuva teetetty vaate voi olla kannattava investointi.
  • Helppoja perusvaatteita voi myös ommella itse. Tunnearvo on taattu!
  • Kierrätä vaatteita kaveripiirin kesken vaatteidenvaihtobileissä. Porukalla myös vaatteiden korjaaminen on hauskempaa, siispä kokeile myös korjauspajaa
25 muuta suositeltavaa kirjaa pukeutumisesta, kuluttamisen hillitsemisestä ja raha-asioista löytyy tästä ilmaisesta kirjalistasta. Mukana on jokaisesta teoksesta yhden lauseen esittely. Lukuiloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti