sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Pidä tavaravirrat liikkeessä

Oma kaappini, joka on viime aikoina keventynyt selvästi. Vasen puoli.

 Tämä on jatko-osa elokuussa kirjoittamalleni tekstille vuoden kestäneestä kaappienraivausprojektista. Silloin kerroin hankkeestani, jossa vuoden ajan perkasin yksi kerrallaan kotimme kaappeja ja hankkiuduin tavaroista eroon muun muassa myymällä Huuto.netissä.

Todella paljon tavaraa lähti pois tuon vuoden aikana, mutta kyllä tästä huushollista vielä tarpeetonta kamaa löytyy. Tavara saattaa vanheta, mennä muodista, käydä itselle tarpeettomaksi tai muuten muuttua tarpeellisesta tarpeettomaksi.

Kaappini oikea puoli. Pois ovat lähteneet käsityö- ja pakkaustarvikkeet.

Tarpeellisen tuomarointia


Vuoden projektin jälkeen en jättänyt tavaroiden perkaamista sikseen, vaan tapa jäi päälle. Meillä on hylly, johon silloin tällöin vien tarpeetonta tavaraa, josta pitäisi hankkiutua eroon.

”Ankaruus” tavaralle eli sen punnitseminen, tarvitsenko todella tuota, on kehittynyt edelleen. Luopumisesta on tullut yhä helpompaa, välillä jopa hekumallista.

Kierrän kyllä kaupoissa ja kirppiksillä katselemassa uusia tavaroita, mutta harkitessani ostamista, monesti voiton saa ajatus tyhjästä tilasta, jonka uusi tavara täyttäisi. Mieluummin avaruutta kuin tungosta kotiini.

Yhden riesa, toisen ilo


Mietin aktiivisesti, kuka tuttavapiirissäni saattaisi tarvita meillä hyödytöntä tavaraa. Näin moni tavara on löytänyt uuden kodin. Olen antanut kamaa pois ilmaiseksi.

Äidilleni vein näytille itselleni hieman ison juhlapaidan, ja hän tykkäsi siitä. Toiselle siskolleni olen lahjoittanut pari vaatetta ja ihonhoitotuotteita jotka eivät sopineet minulle. Lisäksi annoin hänelle pakkaustarvikkeita, jotka olivat jääneet minulta yli Huuto.net-myynnin jälkeen. Sisko oli itse aloittelemassa omaa Huuto.net-myyntiprojektiaan.

Meillä on Kierrätyskeskus sopivasti vieressä, ja sinne on lähtenyt sekalaista kamaa kuten kirjoja ja kenkiä. Kierrätyskeskuksessa on myös käsityöpaja, ja sinne lahjoitin ison kasan omia kankaitani ja käsityötarvikkeita. Siinä vasta tuli helpotuksen tunne – käsityötarvikkeet olivat pitkään stressanneet minua muistuttamalla, että joskus pitäisi löytyä monta päivää aikaa ompelupajalle!

Uusia myyntiväyliä


Tein myös päätöksen luopua kaikista omistamistani CD-levyistä. Suurin osa niistä oli jostain vuosituhannen vaihteesta, enkä ollut viime vuosina juuri ostanut enää musaa. Levydivari hyväksyi osan viedessäni levykasaa näytille, ja sain jonkin verran rahaakin!

Jotain vähän arvokkaampiakin tavaroita on kertynyt sivuun omasta tai mieheni aktiivisesta käytöstä. Huuto.net-myyntiin en ole enää jaksanut ryhtyä, se kun kuitenkin vaatii hieman vaivannäköä ja aikaa. Sen sijaan olen kokeillut Facebookin kirppisryhmää, joka toimii omassa kaupunginosassakin. Jokunen tärppi tavaran ostajista tai ilmaiseksi ottajista on sieltäkin tullut.

Ja tästä opimme...


Kaikesta tästä voisi summa summarum koota jaettavaksi vinkkiä, että kannattaa tehdä ylimääräisen tavaran karsimisesta automaatio ja tapa. Pyykätessä, kirjaa laittaessa kirjahyllyyn tai vaatevarastoa vaihtaessa kesäisistä talvisiin voi samalla miettiä, onko kämpässä jotain ylimääräistä ja tarpeetonta.

Toinen vinkki on myös hyvä, ei tosin omani: kun hankit kotiisi yhden uuden tavaran, laita pois yksi tai kaksi vanhaa vastaavaa. Kenenkään asunnossa ei riitä tila, jos sinne hankkii yhden uuden huonekalun toisensa perään eikä laita yhtään vanhaa pois. Sohva, toinen sohva, kolmas sohva, neljäs sohva...

Tilanne pysyy samana, jos kyseessä ovat huonekaluja pienemmät tavarat, prosessissa vain kestää kauemmin.

Pidä tavaravirrat liikkeessä! Se on välttämätöntä, sillä elämäntilanteet ja muoti muuttuvat ja jotkin tavarat yksinkertaisesti muuttuvat roskaksi vanhetessaan.


PS. Rikasta elämää -blogilla on ollut nyt yli 2 000 lukukertaa. Kiitos! :) Sen kunniaksi laitoin mittarin sivun näytöistä esiin.

1 kommentti:

  1. Hyvä teksti! On niin totta, että ajatus tyhjästä tilasta vie yhä useammin voiton uudesta tavarasta. Suunta on ollut jo kauan ovesta ulos, eikä ole enää tehnyt edes mieli shoppailla. Hankinnat ovat mahdollisimman kauaskantoisia. Virta sisään on siis enää pieni noro, kun taas ulospäin vielä toisinaan vuolaskin virta.

    VastaaPoista