sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Kukkaron lepopäivä ja muita niksejä

Tällä kertaa jaan muutaman oppimani niksin säästämiseen ja talouden hallintaan.1. Kukkaron lepopäivä


Tunnetaan myös nimellä Älä osta mitään -päivä tai kulutusselibaatti.

Monelle mahtuu varmasti viikon varrelle automaattisesti päiviä, jolloin ei tule ostettua mitään. Toisilla tietoinen päätös antaa kukkaron levätä päivän verran voi toimia herätyksenä tarkastella kulutustottumuksiaan.

Älä osta mitään -päivän nimellä vietetään joka vuosi toistuvaa kampanja, joka kannustaa kulutuskriittisyyteen. Tänä vuonna päivää vietetään ensi perjantaina 29. marraskuuta 2013. Lainaus kampanjan kotisivuilta:

Älä osta mitään -päivä haastaa sinutkin kokeilemaan ostoslakkoa yhden päivän ajan. Nyky-yhteiskunnassa ostamatta jättämistä ei ole tehty helpoksi, mutta mielikuvitustaan käyttämällä keksii jokainen meistä varmasti sellaista vaihtoehtoista tekemistä, jonka osana ei ole ostaminen. Jokainen meistä voi henkilökohtaisesti miettiä, kannattaisiko omaa Älä osta mitään -päivää viettää vaikkapa joka viikko tai kuukausi?

Harmi kyllä, itse olen varannut tuolle päivälle hieronnan, josta kyllä täytyy maksaakin... Tosin ehkä saan hieman synninpäästöä, kun ostan palvelun enkä tavaraa. Lisäksi voin ylpeänä ilmoittaa, että lokakuussa aloittamani vaatteidenostolakko on kestänyt hyvin läpi jopa useiden kirppis- ja vaatekauppakäyntien.

Downshiftauksestaan tunnetuksi tullut Leila Simonen (joka on myös lahjakas sananikkari) on lanseerannut puolestaan kulutusselibaatti-käsitteen. Hän kannustaa jättämään päiväksi tai pidemmäksikin ajaksi kaikki maksuvälineet kotiin, jotta asioilla liikkuessa ei voisi toteuttaa yhtäkkiä iskeviä ostoimpulssejaan.

Eli kaikki käteinen ja maksukortit pitäisi jättää kotiin, kun lähtee töihin, opiskelemaan tai muihin päivän puuhiinsa. Tai miksei samantien koko lompakkoa voisi jättää lepäämään.

Tulisiko alaston olo? Itse ainakin huomaan ajattelevani, että aina täytyy olla rahaa mukana varalla, jos sattuu jotakin yllättävää. Toisaalta harva asia on niin kiireellinen, että se ei voisi odottaa yhtä päivää.

2. Säästötilille rohmusuojaus


Jos säästät säästötilille, tilille kannattaa säätää nostorajoitus, jonka mukaan säästötililtä ei voi nostaa varoja verkkopankissa. Nosto on näin mahdollista vain pankin konttorissa käymällä.

Itselläni on ollut säästötili pitkän aikaa. Aluksi nostot tililtä olivat mahdollisia verkkopankissa. Huomasin, että silloin liikennettä säästötilille ja sieltä pois tuli aika paljon. Helposti tuli yliarvioitua, paljonko kulloinkin voin siirtää rahaa säästöön, ja näin säästötililtä piti käydä myös rohmuamassa käyttötilille takaisin usein.

Kesän alussa sovin pankkini puhelinpalvelussa tämän nostorajoituksen, ja säästöt ovat pysyneet nyt hyvin tallessa. Nostot verkkopankissa olivat liian helppoja.

Joillain säästötileillä on jo valmiiksi nostorajoituksia, esimerkiksi rajoitettu määrä nostoja vuodessa. Tällainen voi olla ihan hyvä vaihtoehto uutta tiliä hankittaessa.

3. Paluu oravannahkoihin


Nykyisenä digiaikana raha kuluu maksukorttia höyläämällä ja konkretisoituu summana verkkopankissa. Nollat vain vilisevät ja maksut tapahtuvat napin painalluksella.

Jos haluaa kuitenkin paremmin sisäistää rahan tulon ja menon, kannattaa käyttää vain käteistä. Konkreettisten setelien ja kolikoiden näkeminen ja käsittely saa paremmin tajuamaan rahan arvon.

Kuvittele vaikka summa 150 euroa. Ei vaikuta isolta. Sillä voi ostaa vaikka naisten talvisaappaat tai -takin. Entä sitten, jos kädessäsi olisi kolme 50 euron seteliä? Isoja, punertavia, kahisevia seteleitä. Tuntuu heti paljon arvokkaammalta.

Siispä palkkapäivänä heti pankkiautomaatille! :)

Toki tämä systeemi ei toimi niille, jotka seuraavat talouttaan verkkopankissaan toimivalla palvelulla, joka lajittelee menot lajeittain maksun saajan nimen mukaan. Tällöin kaikki pitää pyrkiä maksamaan pankkikortilla.

2 kommenttia:

  1. Kulutusvapaat päivät kannattaa ottaa ihan systemaattisesti käyttöön! Oma tavoitteeni on saada tänä vuonna tuon marraskuussa vietettävän yhden päivän sijaan vähintään 120 kulutusvapaata eli käytännössä kolmasosa vuodesta täyteen. Tähän mennessä olen vähän tavoitetahtia edelläkin, ja täytyy sanoa että monet turhat pienet ostokset on jäänyt kauppojen ja kioskien hyllyille koska en ole halunnut pilata ostovapaata esimerkiksi suklaapatukan takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemustesi jakamisesta! Omasta puolestani voin sanoa, että kulutushimo vähenee ajan kanssa, kun työstää asiaa mielessään. Ja silloin turhat ostokset jäävät hyllylle, vaikka maksuvälineetkin olisivat mukana.

      Poista