sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Puskurirahasto pahan päivän varallePuskurirahasto on yksi ensimmäisiä suosituksia, joihin talousasioihin syventyvä törmää. Se on yksi oman talouden hallinnan peruspilareista aiemmin aiheenani olleen tulojen ja menojen selvittämisen lisäksi. Vararahasto auttaa, kun jotakin yllättävää tapahtuu.

Yleisimmin olen nähnyt talousasiantuntijoiden suosittelevan, että puskurirahastona pitäisi olla 2-3 kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Toki tarve on yksilöllinen: esimerkiksi vakituinen työsuhde ja pois maksettu asuntolaina tuovat jo paljon turvaa elämäntilanteeseen.

Moni elää kädestä suuhun


Veikkaan, että aika harvalta löytyy suositeltu summa säästöstä.

Tämän vahvistaa Taloustaidossa haastateltu Marttojen talousasiantuntija Teija Jerkku. Lehtijutussa todetaan:
Vararahastona tulisi olla noin kahden kuukauden nettopalkan verran rahaa pahan päivän varalle. ”Ihmisillä puskuri tuppaa olemaan paljon tätä pienempi.”
2-3 kuukauden palkan suuruisia säästöjä suositellaan myös OP-Pohjolan lehdessä:
Raha-asioiden suunnittelu ja pahan päivän varalle varautuminen tuo turvallisuudentunnetta, kun tietää, että tilillä on rahaa seuraavassa kuussa tulevaa suurta laskua tai muita yllättäviä menoja varten.

Erilaisiakin arvioita esitetään


Sen sijaan aivan toista kokoluokkaa puskurirahastoksi suosittaa Terhi Majasalmi Totuus taloudestasi -kirjassaan. Hänen ehdotuksensa on 6-24 kuukauden palkan suuruinen summa. Ekonomina ja yrittäjänä Majasalmi liikkuu ehkä vähän eri maailmassa kuin keskivertokansalainen.

Majasalmen blogissa vieraskirjoittaja Kristiina kertoo, mitä hänelle kävi potkujen jälkeen. Häneltä löytyi 6000 euroa säästötilillä, rahastosijoitus, osakesalkku sekä sijoitusasunto. Puolisolla oli yli 4000 euron tulot. Silti hän toteaa kirjoituksen lopussa pitävänsä omaisuuttaan pienenä. No, riippuu mihin vertaa...

Yllätys mistä tahansa suunnasta


Itselläni tulee mieleen elämäni varrelta yksi vastoinkäyminen, jolloin puskurirahasto oli tarpeen. Kyseessä oli sairastuminen, mutta ei itseni, vaan kissan. Kollia vaivaavat virtsakivat vaativat useita eläinlääkärikäyntejä erilaisine kuvauksineen ja lopulta leikkauksen. 

Rahaa paloi selvästi yli tonni. Lisäksi lemmikin pitää loppuikänsä saada kalliimpaa erikoisravintoa ongelman toistumisen ehkäisemiseksi.

Kannattaa varmaan itse pohtia omalla kohdalla todennäköisimpiä riskejä. Autonomistajalla auton hajoaminen, pitkäaikaissairaalla pitkä sairasloma, pätkätyöläisellä työttömyys... Ja sitten on riskejä, joita ei kerta kaikkiaan osaisi ajatellakaan. 8-vuotiaskin voi sairastua syöpään.

Joka tapauksessa puskurirahastolle löytyy hyvä syy jokaiselle. Itse olen ainakin ottanut tämän neuvon onkeeni. Kun rahaa jää yli, pieni osa voi mennä shoppailuun ja nautintoihin, mutta säästötili saa aina ison osan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti