sunnuntai 4. elokuuta 2013

Vuoden kestänyt kaappienraivausprojektiNoin vuoden kestänyt jakso elämässäni on päättynyt. Olen vähän kerrassaan raivannut puolisoni ja minun yhteisen asunnon kaappeja. Ylimääräiset tavarat olen enimmäkseen myynyt Huuto.netissä. Lisäksi tavaraa on mennyt muun muassa roskiin sekä lahjoituksena järjestöille ja kavereille.

Olen aiemmin jo blogannutkin siitä, miten olen hankkiutunut eroon ylimääräisistä jalometalliesineistä ja jakanut pieneksi jääneitä vaatteita vaatteidenvaihtobileissä. Nämäkin olivat osa samaa isoa roinanhävitysprojektia.

Ei valmista suunnitelmaa

Ennen viime vuoden kesää olin silloin tällöin myynyt jotakin pientä Huuto.netissä. Nyt kuitenkin aloin panemaan sinne yhä enemmän myynti-ilmoituksia. Minulla ei alun perin ollut mitään tavoitetta eikä suunnitelmaa, en siis tiennyt että tulisin perkaamaan lähes kaikki taloutemme kaapit ja varastot.

Vuoden varrella kävin yksi kerrallaan läpi eri varastotiloja. Tässä vähän listaa kohteista:
 • Liinavaate- ja pyyhekaappi
 • Maustekaappi
 • Vaatekaappi
 • Lipasto, jossa asusteita
 • Verkkovarasto
 • Lemmikkitarvikelaatikko
 • Kirjahylly
 • Sekalainen varastohylly
 • Keittiön kauha- ja veitsilaatikko
 • Lääkekaappi
 • Työkalupakit
 • Kylpyhuoneen kaapit

Lähes tonni tilille

Ilman muuta tietyt jutut, kuten vanhentuneet mausteet ja lääkkeet, kuuluivat hävitettäviksi. Kuitenkin Huuto.netiin päätyi todella paljon tavaraa.

Huudossa on automaattinen tilastonpito myyjille. Se kertoo, että olen myynyt vuoden sisällä 115 kohdetta ja ansainnut vajaa 900 euroa.

Kaappien siivouksesta ja tavaran myynnistä on kirjoitettu myös Tarkkamarkka.comissa, Tarkan Markanblogissa ja Saituri.orgissa.

Nämä mainostavat, että tällaisella myynnillä voisi ansaita jopa tuhansia euroja. Luulen kuitenkin, että se vaatisi varastoja merkkitavarasta ja kalliista teknisistä vempeleistä.

Itselläni useimmat myytävät tavarat olivat muutaman euron hintaisia. Tavara vaihteli meikkikynästä kuntopyörään. Mukana oli vaatteita ja asusteita, leffoja, CD:tä, kirjoja, muutama vähän kalliimpi tavara – kaikkea mitä tavalliseen talouteen kertyy.

Kaupankäynti vie aikaa

Tavaran myynti pitää ottaa eräänlaisena harrastuksena, se nimittäin vaatii vaivannäköä. Kohteet pitää valokuvata ilmoitusta varten ja punnita, jotta voi ilmoittaa postikulut. Postitusta varten pitää hankkia pakkausmateriaaleja. Ja siellä postissa pitää käydä usein viemässä myytyjä tavaroita.

Nyt jälkeenpäin on myös helppo sanoa, että tällaista kaikkien varastojen läpikäymisprojektia ei kannata yrittääkään toteuttaa esimerkiksi yhdessä viikonlopussa. Siinä menisi vain hermot ja tuskissaan tulisi luovutettua heti alkuun. 

Projektille kannattaa varata aikaa muun elämän ohessa. Vuoden varrella ehti kätevästi pikku hiljaa inspiraation iskiessä käydä tavaroihin käsiksi.

Yksi rajoitus projektissa oli, nimittäin puolisoni tavaroihin en koskenut. Yhteisiä tavaroita katsottiin jonkin verran yhdessä tai mieheni antoi minulle valtuutuksen karsia omin päin.

Mielestäni koti ei ole vain naisen valtakunta, ja olisi törkeää hävittää toisen tavaroita luvatta, vaikka miten epämieluisia ne olisivat itselle. Toki mielestäni rakkaallani olisi karsittavaa esimerkiksi kirjoissa ja CD-varastoissa, mutta hän on eri mieltä ja se vaan on sitten niin.

Luopumista voi harjoitella

Tiedän, että on monia, jotka eivät pysty luopumaan vanhasta tavarasta. Tavaraa kuvittelee tarvitsevansa vielä joskus. Roinan on saanut lahjaksi tai siihen liittyy vahvoja tunteita. On vain ”kiva omistaa”.

Itsekin totuin vasta vähitellen yhä railakkaampaan poispanemiseen. Saatoin aluksi käydä jonkin kaapin nuukaillen läpi, mutta myöhemmin palasin sinne uudestaan ja laitoin ison satsin lisää tavaraa pois.

Auttaa, jos miettii, tuleeko tavaraa tarvitsemaan tulevan vuoden aikana. Tai onko sitä tarvinnut jo menneiden yhden, kolmen, viiden vuoden aikana.

Sitä paitsi luopumalla vanhasta saa tilaa uudelle. Tilaa vapautuu, ja ei tiedä, mitä kivoja uusia tuulia ilmestyy elämään. Väljä asunto on myös turvallisempi sekä helpompi siivota.

Kaikkea aikansa

Kesän alussa laskeskelin, että kaappien raivausta ja tavaran kauppaamista on kohta mennyt vuosi. Tein päätöksen, että elokuussa otan pois loput jäljellejääneet myynti-ilmoitukseni Huuto.netistä ja hankkiudun eroon lopuista tavaroista.

Ylhäällä olevassa kuvassa on Kierrätyskeskukseen menossa ollut tavaraerä. Kamat piti vain viedä paikan päälle ja asia oli sillä selvä.

Äitini kanssa jutellessani hoksasin, että joitain tarpeettomia rakennusmateriaaleja saatetaan tarvita vanhempieni kesämökillä. Eli niillekin löytyy sitten loppusijoituspaikka.

Nyt jäljellä on enää muutama juttu odottamassa poisvientiä, ja koti tuntuu ihanan väljältä. On kiva myös kun tietää tarkkaan, mitä missäkin päin kämppää on, eikä tavaraa ole hautautunut unohduksiin. Jopa kerrostaloasuntoomme kuuluva irtaimistovarasto on nyt lähes tyhjä!

Vinkkejä matkan varrella sain seuraavista kirjoista:

Rita Emmett: Kaikki paikallaan : rojun taltuttajan käsikirja. 2006.

Donna Smallin: Koti siistiksi : 500 vinkkiä tavarapaljouden taltuttamiseen. 2007.

Anne te Velde-Luoma: Kaaoksen kesyttäjä : tavarat, paperit ja aika haltuun. 2010.

Tavaranraivausluentoja ja -kursseja järjestetään myös kansalais- ja työväenopistoissa (joiden syksyn ohjelmat on juuri julkaistu, vink vink)!

2 kommenttia:

 1. Olipas tämä kiinnostava juttu, kiitos! Mulla on samantapainen pitkän linjan raivausprojekti menossa. Ongelmaksi näyttävät muodostuvan ne tavarat, joita en raaski suoraan lahjoittaa pois vaan pitäisi myydä... tuntuu jotenkin niin vaivalloiselta. Mutta kai se huutonetteily on vaan aloitettava :-) .

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Tottumista tavarasta luopumiseen voi harjoittaa, se kehittyy kuin lihas :) Näin on ainakin minulle käynyt.
  On ymmärrettävää, että arvokkaat tavarat haluaa mieluummin myydä kuin lahjoittaa pois. Jotkut tykkää, että esimerkiksi tori.fi on helpompi kuin huuto.net. Ja Facebookissa on myös tavarankauppausryhmiä, tyyliin "Kallio kierrättää", tai "Myydään/ vaihdetaan / ostetaan" taikka tavaratyypin mukaan.
  Tsemppiä projektiin! :)

  VastaaPoista