sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Jakamistalous – panisinko minäkin kaikki jakoon?


Luin juuri kirjan Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta. Teos kertoo jakamistaloudesta, joka on Yhdysvalloissa jo arkipäivää, mutta vasta jalkautumassa Suomeen.

En nyt aio tehdä kirja-arviota tai -esittelyä, sillä niitä on ilmestynyt monessa mediassa ja varmasti löytyy googlettamalla. Sen sijaan kerron kirjan itsessäni herättämiä fiiliksiä.

Jakamistaloudessa ideana on se, että kaikkea ei tarvitse enää itse omistaa, vaan tärkeämpää on käyttöoikeus. Paljon käytetty esimerkki on se, että ihminen ei kaipaa itselleen poraa, vaan reiän seinään.

Jakamistaloutta on autojen yhteiskäyttö, oman asunnon tai sen osan vuokraaminen muille, tavaroiden lainaaminen muilta tai lainaan anto muille, palvelusten ja tavaroiden vaihdanta, ja niin edelleen.

Kaiken mahdollistajana on internet ja sen erilaiset jakamistaloussivustot. Toiminta tapahtuu ihmiseltä ihmiselle – naapurien, työkaverien tai opiskelutoverien kesken ohi yritysten.Monta hyötyjää


Tämähän on innostavaa – ja järkevää! Keskivertoauto seisoo käyttämättömänä valtaosan ajastaan, niin esimerkiksi myös minun omistamani ompelukone ja matkalaukku, joita voisin hyvin tarjota vuokralle.

Kun yhtä esinettä käyttää useampi ihminen, esineitä tarvitaan vähemmän ja luonnonvaroja säästyy. Samalla ihmiset tutustuvat toisiinsa mielekkäällä tavalla ja kovasti peräänkuulutettu yhteisöllisyys saa lisää kasvualustaa.

Jakamistalous voi olla myös tapa ansaita lisätuloja jo omistamallaan omaisuudella. Yhdysvalloissa jotkut pystyvät tienaamaan tuhansia dollareita kuukaudessa vuokraamalla asuntoaan ja autoaan.


Omia kokemuksiani


Huuto.net on minulle tähän mennessä tutuin jakamistalouden toimija. Aluksi vuosikaudet tein siellä itse huutoja, mutta viime aikoina olen ollut aktiivinen myyjä.

Käytetyn tavaran myyntiä on toki ollut aina, mutta Huuto.netistä tekee osan jakamistaloutta se, että sen toiminnassa internetillä on oleellinen rooli.

Minulla on ajokortti, mutta ikäni suuressa kaupungissa asuneena ajatus auton ostamisesta on tuntunut täysin hullulta. Aluksi satunnaisen auton tarpeen ratkaisi ajopelin lainaus vanhemmilta tai autovuokraamosta, kunnes saimme kahden siskoni kanssa yhteiskäyttöauton.

Asumme sopivasti Helsingissä melko lähekkäin, joten auton nouto omaan käyttöön sujuu. Omasta auton tarpeesta tehdään merkintä Google-kalenteriin. Yhteiskäyttöautoihin liittyviä palveluja on toki olemassa nille, joilla ei perheenjäsenten kesken auton hankintaan ole mahdollisuutta.

Vaatelainaamo vuokraa jäsenilleen muotivaatteita kahdeksi viikoksi kerrallaan. Luettuani lehtijuttuja Vaatelainaamosta kiinnostuin, meilasin heille ja kyselin lainaamon vaatteiden kokovalikoimasta.

Vastaus oli, että suurin osa vaatteista on kokoa 36–38. Ei ihan minulle sopivia. Kokoelma kuitenkin kasvaa koko ajan, joten ehkä vielä jonain päivänä käyn tsekkaamassa heidän vaatevalikoimansa.


Uusia palveluja käyttämään


Kirjasta innostuneena kävin luomassa tunnukset myös Sharetribeen ja Netcycleriin.

Netcycler mahdollistaa Huuto.netin tapaan tavaroiden myynnin, mutta lisäksi myös vaihdon. Vaihdon osapuolina voi olla useampia ihmisiä.

Huuto.netiin tottuneena tuntuu hieman raskaalta alkaa opetella uuden palvelun toimintaperiaatetta. Houkuttelevaa kuitenkin on, että Netcycleriin voi merkitä tavaroita, joita itse kaipaa. Itselläni puuttuisi hyllystä pari kirjaa... Pohdin kuitenkin, tulisiko tavaraa haalittua itselle harkitsematta.

Sharetribe on alusta erilaisille jakamistaloussivustoille. Siitä voi luoda omanlaisensa. Löysin omalle kaupunginosalleni perustetun Sharetribe-yhteisön, jossa oli kuitenkin alle 10 jäsentä. Vielä ei siis oikein ole olemassa kriittistä massaa, joka tekisi yhteisöstä toimivan.

Kuinoman sivuilla olen käynyt myös tutustumassa. Siellä voi antaa vuokrattavaksi omistamiaan tavaroita, esimerkiksi urheiluvälineitä. Houkuttavaksi käytön tekisi se, että läheinen Vallilan kirjasto toimii noutopisteenä.


Ilmiö muotoutuu meidän ihmisten myötä


Vähän on pää pyörällä näiden eri palveluiden kanssa. Mitä jos haluan esimerkiksi hankkiutua eroon tarpeettomista tavaroistani? Myyntiin ne voi laittaa Huuto.netiin. Tai ehdottaa vaihtoa Netcyclerissä. Tai panna vuokralle Kuinomaan. Tai vuokrata naapureille Sharetribessa.

Voisin myös tarjoutua ulkoiluttamaan koiraa, ja toisaalta ottaisin mielelläni jonkun pesemään kotimme ikkunoita. Palveluita voisi vaihtaa Sharetribessa ja myöskin Stadin Aikapankissa. Mitä valitsisisin? Varmaan ilmoituksia voisi hyvin laittaa useampaan palveluun.

PS. Sharetriben Juholle kiitos kirjan lainaamisesta!

Postaukset jatkuvat normaaliin tapaan kahden viikon välein :) Hyvää kesää!

Katso myös postaukseni keväältä 2016, jossa kerron kokemuksiani Airbnb:stä. Tästä voit klikata suoraan Airbnb:n käyttäjäksi.


Jos halajat tämän kirjan lisäksi muita lukuvinkkejä, tsekkaa lista, johon olen kerännyt omat suosikkini: 20 +5 parasta kirjavinkkiä oman kulutuksen ja talouden hallintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti