sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Huijauksen makua jalometallien kaupassa


Kokeilin vähän aikaa sitten jalometallien myyntiä. Varsinkin kultaa ostavat yritykset ovat mainostaneet kovasti viime aikoina, joten minäkin innostuin. Kokeilu sai pontta tänä vuonna muutenkin ahkerasti harjoittamastani kaappien tyhjennyksestä.

Hopeaa minulla oli selvästi enemmän kuin kultaa: kakkulapiopari, kuuden kahvilusikan setti ja sokerilusikka. Yhteensä nämä painoivat 218 grammaa. Kaikissa oli sama pitoisuusleima 830.

Kultakauppaa lähdin ihan vain huvikseen kokeilemaan testaamisen ja vertailun vuoksi. Minulla oli korurasiassa kahdet joutavat kultaiset nappikorvikset, kooltaan pikkiriikkiset. Kun koetin punnita niitä yhdessä keittiövaa'alla, laite ei edes tunnistanut mitään painoa. Eli todella mitätön määrä kyseessä.

Ostajia löytyi useita

Jonkin aikaa googletin (”ostetaan kultaa/hopeaa” hakusanoilla) ja vertailin eri firmoja. Ostajayrityksiä on lukuisia kaikkein nimekkäimpien ja eniten mainostavien lisäksi, joten vertailu kannattaa.

Hopean ostajaksi valikoitui tuolloin korkeinta hintaa tarjonnut Verkkokulta Oy. Kullasta parhainta hintaa näytti tarjoavan Kultarahaksi.

Lähettämisprosessi, joka on hyvin kuvattu täällä, sujui kummankin firman kanssa hyvin. Itse sähläsin hopeaesineiden lähetyksessä niin, että unohdin laittaa myyntisopimuksen esineiden kanssa samaan pakettiin, mutta soittelin ja meilasin Verkkokultaan ja kaikki sujui sekaannuksitta. Samoin maksu niin hopeasta kuin kullasta oli todella nopea kuten oli luvattukin.

Hinta olikin vain kolmasosa

Mutta sitten se maksun määrä. Hopeaesineistä olin laskeskellut saavani noin 65 euroa Verkkokullan sivuillaan lupaaman 0,30 €/g hinnan mukaan. Mutta todellisuudessa tilille kilahti 33,78 euroa.

Olin myös joutunut itse maksamaan postivakuutetun paketin lähetyksen postissa: 12,40 euroa. Jos Verkkokulta on hyvittänyt lähetyksen hinnan, kuten sen pitäisikin lupauksensa mukaan tehdä yli 100 gramman lähetyksille, jää myydyn hopean arvoksi 21,38 euroa. Kolmasosa siitä, mitä nettisivuilla annettiin ymmärtää!

Kultakorviksista tilille tuli 1,89 euroa. Hupaisaltahan tämä tuntuu. En osaa tämän kohtuullisuudesta sanoa mitään, kun käytössäni ei ollut tarkempaa vaakaa kuin keittiövaaka.

Se kuuluisa pieni präntti

Sekä Verkkokulta että Kultarahaksi esittelevät kotisivuillaan näyttävästi hintataulukoita, joissa on lupaavan oloisia ostohintoja jalometalleille. Kaupat vaikuttavat hyvinkin houkuttelevilta.

Kuitenkin tarkemmin sivuja kaivellessa löytyvät sopimusehdot, joissa peräännytäänkin hieman. Verkkokullan ehdoista:

Verkkokulta Oy:n kotisivuilla esiintyvät esimerkit hinnoista ovat malliesimerkkejä, eivätkä ne toimi takuina summasta, joka Asiakkaalle lopullisesti maksetaan Asiakkaan esineestä.

Maksun perusteena on Verkkokulta Oy:n vastaanottopäivänä määrittämä hinta sekä jalometallien paino ja jalometallipitoisuus.


Lähestulkoon identtiset ukaasit löytyvät Kultarahaksin ehdoista.


Vaatii nopeaa reagointia


Kumpikin yritys antaa asiakkailleen kolme päivää aikaa ottaa yhteyttä ja perua kauppa, jos on tyytymätön saamaansa hintaan. No, minulla se aika on selvästi jo mennyt ohi. Harmittaa kuitenkin.


Muistelen jossakin googletellessa törmänneeni mainintaan, että ostajayritysten maksama hinta riippuu myös siitä, miten suuren erän metallia lähettää. Ehdoissakin mainitaan paino. Eli vasta todella suuria korukasoja myytäessä saisi sen etusivulla luvatun herkkuhinnan.


Ikävä maku jäi myös siitä, että en saanut minkäännäköistä tositetta tai kuittia tapahtuneista kaupoista. Kultarahaksi lupaa kyllä tositteen ehdoissaan. Verkkokulta ei semmoisesta puhu. Kullan myynnistä tuli vain tekstiviesti, hopeasta ei sitäkään.

5 kommenttia:

 1. Kävi juuri samalla tavalla tämän Verkkokullan kanssa. Lähetin kaksi kultasormusta, joiden karaattimäärä tarkastettiin ja ne punnittiin ruutivaa'alla. Laskelmien mukaan niistä olisi pitänyt saada 115 euroa, luvut kullan hinnasta otettiin em. firman nettisivulta. No, ei ihan toteutunut. Maksoivat juuttaat vain 72 euroa!! Minkäänlaista tositetta tai laskelmaa ei kaupasta edes lähetetty. Huijausta!

  Jos haluat perua kaupan, näille koijareille pitää sopimuksen mukaan maksaa minimissään 30 euroa eli suurin piirtein se, minkä jättivät minulle maksamatta. Ilmeisesti kokeilevat kepillä jäätä, onko asiakas niin tyhmä ettei älyä hinnasta valittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemustesi jakamisesta! Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suuri joukko kultaa tai metallia myyneistä on tyytymättömiä saamaansa hintaan tai palveluun.
   Itselläni meni huomaamatta umpeen tuo aika, jolloin olisi pitänyt reagoida ja valittaa firman toiminnasta. Pitäisi vaan olla entistä valppaampi ja tiedostavampi!

   Poista
  2. Aina noi hinnat jota verkkosivuilla näkee on huijausta! Jos joku lupaa maksaa enemmän kuin kullan maailmanmarkkinahinta pitäisi hälytyskellojen jo soida. Jotkut palvelut kuten suomen jalometallikierrätys toimii käsittääkseni niin että arvioi ja antaa tarjouksen, ja jos asiakas ei hyväksy tarjousta palautus ilman kuluja. nykyään näköjään löytyy verkkosivun http://www.korutrahaksi.fi alta.

   Poista
 2. Jep, ei koskaan enää. Maksoivat useita kymppejä vähemmän, kuin mitä saattoi nettisivujen perusteella olettaa. Laillista huijaamista?

  VastaaPoista
 3. Samat kokemukset. Verkkokullan kotisivu todella onneton, antoi kai tarkoituksella vääriä oletuksia. "Muut" ilmoittavat sivuillaan hinnan jonka oikeasti maksavat. Soitto asiakaspalveluun ja kun ilmoitin peruvani kaupan, niin hinta nousikin huomattavasti. Silti huonompi hinta, kuin olisi ollut suoraan myytäessa. Epäily ja ihmetys jäi tuollaisesta toiminnasta. Menikö kaikki kuitenkaan oikein..

  VastaaPoista