sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Vaatteet kiertämään kaverien kesken


Juhannus alkaa olla juhlittu. Ei anneta sen kuitenkaan häiritä lupaustani päivittää kahden viikon välein. Tällä kertaa kierrätysasiaa.

Pidin viikko sitten vaatteidenvaihtobileet. Kyseessä on tapahtuma, johon jokainen osallistuja voi tuoda omia vanhoja vaatteitaan, joita ei enää käytä. Osallistujat voivat sitten ottaa tapahtumasta mukaansa ilmaiseksi muiden tuomia vaatteita. Raha ei liiku. Vaatteet tulevat taas käyttöön, kaapit väljenevät ja osallistujat saavat uutta päällepantavaa ilmaiseksi.

Olen pitänyt näitä vaatteidenvaihtobileitä aikaisemminkin, mutta nyt olin jahkaillut bileiden järjestämistä noin vuoden. Viime vuoden keväällä nimittäin lihoin parin vaatekoon verran, ja halusin vielä säilyttää pieneksi jääneet vaatteet. Kuten varmasti monella muullakin iän myötä runsastuneella, mielessä oli, että saatan laihtua vielä.

Vuosi vaatekasojen tallentamista käyttämättöminä kuitenkin oli tarpeeksi. Uusia sopivankokoisia vaatteita alkoi olla tarpeeksi ja pienten vaatteiden säilöminen tuntui tarpeettomalta (ja laihtuminen epätodennäköiseltä). Niinpä bileet pystyyn.

Kahvittelua teeman kanssa

Kutsuttujen joukosta paikalle saapui viisi naista. Tällä kertaa vieraat toivat hyvin vähän itse mukanaan vaatteita, sillä olin mainostanut, että minulla on todella runsaasti jaettavaa tarjolla. Vieraat olivat kaltaisiani noin kolmikymppisiä naisia, jotka asuvat täällä pääkaupunkiseudulla runsaiden shoppailumahdollisuuksien äärellä.

Vietettiin pitkää sunnuntai-iltapäivää pullakahvien äärellä. Vaatteidenvaihtobileet ovat vähän kuin vaikka ompelukerho – kiva alkoholiton tapa tavata yhteisöllisesti naisporukalla.

Keskustelimme siitä, kuinka monen kodissa on tavarapaljoutta ja sitä ja tätä tarpeetonta tavaraa, joka pitäisi saada kaupattua jossain. Moni tunnusti, ettei ollut vaatteidenvaihtobileiden alla jaksanut edes aloittaa vaatekaappiensa perkaamista, vaikka nyt olisi ollut kätevä tapa päästä räteistä eroon. Urakka tuntui niin valtavalta.

Hamstraajien apuna ammattilaiset

Keskustelimme ammattijärjestäjistä (kutsutaan myös professional organizereiksi tai ammattiraivaajiksi), jotka auttavat asiakkaitaan täysien varastojen raivaamisessa. Ammattijärjestäjät kannustavat ja auttavat tavaran laittamisessa kiertoon ja antavat tietoa hävittämismahdollisuuksista.

Itseäni kyseinen ammatti kiinnostaa jonkin verran. Olen lukenut muun muassa ammattiraivaaja Anne  teVelde-Luoman kirjoittaman kirjan Kaaoksen kesyttäjä.

Joku kertoi lukeneensä näistä raivaajista ja sanoi, että haluaisi sellaisen apua. Vitsailimme, että minä voisin ryhtyä ammattijärjestäjä-harjoittelijaksi ja tulla jonkun kaverin avuksi kaapinraivaukseen.

Kledjut uusiin koteihin

Jonkin verran vieraani poimivat matkaansa minun vanhoja vaatteitani. Mielestäni on kiva ajatus, että oma vanha vaate saa uuden elämän jonkun tutun ihmisen luona. Vanhojen vaatteiden arvo kirppiksellä tai vaikkapa huuto.netissä on aika mitätön, joten sinänsäkään luopuminen ei tuntunut hankalalta.

Isot kasat pieniä vaatteita jäi kuitenkin vielä, samoin joitakin vieraitteni tuomia vaatteita. Kuluneen viikon aikana olen lajitellut niitä eteenpäin: kaverien tuomat jämävaatteet kasasin odottamaan Kierrätyskeskukseen vientiä. Tuntuisi hölmöltä myydä kaverien tuomia esineitä ja itse saada rahat niistä.

Pari vaatetta kasasin eräällä ystävälle, joka ei bileisiin päässyt, mutta jonka tyyliä vaatteet mielestäni olivat. Loput laitoin myyntiin huuto.netiin isoina halpoina paketteina.

Mieli kevenee kun komerot tyhjenevät!

Vinkki: vaatteidenvaihtoiltoja järjestää Helsingissä Luonto-Liiton kulutuskriittinen ryhmä (linkki Facebook-ryhmään).

PS. Viime postauksessa kerroin, että kokeilen menokirjanpitoa Toshl-älypuhelinsovelluksella. Kokeilu loppui lyhyeen, kun selvisi, että Toshlin ilmaisessa versiossa kuukaudessa voi olla vain yksi tulomerkintä. Ei toimi, kun minulla on muitakin tulonlähteitä kuin kuukausipalkka.

Jatkan toistaiseksi kotikutoista kuitit kenkälaatikkoon ja taulukkosulkeiset kerran kuukaudessa -menetelmääni.

Katso myös poiminnat Hyvän mielen vaatekaappi -kirjasta.

2 kommenttia:

  1. Kiitokset erinomaisen ajanhenkisestä blogipostauksesta! Ammattilaisapua komeroiden - ja ylipäänsä kaikenlaisen paljouden hallintaan - on tosiaankin saatavissa. Erääseen järjestämisen ammattilaiseen voi tutustua oman helsinkiläisen yritykseni Elokuun Tilan nettisivuilla, www.elokuuntila.net. :) Kaikki Suomen koulutetut ammattijärjestäjät puolestaan löytyvät osoitteesta http://www.ammattijarjestajat.fi/koulutetut-ammattijarjestajat/

    Rohkeasti vain ottamaan yhteyttä!

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Tämä toimii hyvin myös muun muassa kirjojen, lastenvaatteiden ja lelujen suhteen.

    Tällaisille kutsuille voi vaikka kutsua ammattijärjestäjän vinkkejä antamaan. Itse ainakin tulisin mielelläni. :)

    VastaaPoista