sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Menot ja tulot selville kuittikirjanpidolla

Minulla on vuosien varrella vahvistunut halu yhä tarkemmin suunnitella talouttani ja saada mahdollisesti säästöönkin jotakin. Olen lukenut sijoitus- ja säästämisoppaita sekä verkkosivustoja, kuten Marttaliiton ja Takuu-säätiön sivuja.

Yksi talousneuvoista, johon monessa paikassa ensimmäisten joukossa törmää, on tämä: kannattaa selvittää omat menot ja tulot pitämällä niistä kirjaa jonkin aikaa. Yllättävän harva nimittäin osaa sanoa, paljonko rahaa sieltä omalta tililtä liikkuu.

Viime joulukuussa (2012) aloin keräämään kaikista ostoksistani kuitit talteen. Joskus unohtui kassalla pyytää kuittia tai kuitti meni roskiin, mutta kirjoitin sitten kotona itselleni paperilapulleni ”kuitin”.

Kuun lopussa kuittirutistus

Kuitteja tyhjensin muutaman kerran viikossa laatikkoon, ja sitten joka kuukauden päätteeksi kokosin kuiteista menot yhteen taulukkolaskentaohjelmaan. Tulot oli helppo selvittää palkkakuiteista, Kelan kirjeistä jne.

Yhteensä minulla oli meno-kategorian sarakkeita 14 ja tulot-kategoriassa viisi. Kategoriat ovat kaikilla yksilöllisiä, joten siksi esim. Marttaliiton valmiiden lomakkeiden käyttö voi olla hankalaa – kaikilla ei esimerkiksi mene rahaa päiväkotimaksuihin tai bensaan.

Olen nyt siis pitänyt tätä kirjanpitoa puoli vuotta, joulukuusta toukokuuhun. Mitä olen oppinut?

Syntini

Kirjanpito paljasti, että ruokaan minulla menee aikamoisen paljon rahaa.

Työpaikkalounaat maksavat päivässä 5,90 € (lämmin ruoka) tai 5,15 € (salaatti tai keitto). Palkkakuitissa nämä on suoraan vähennetty palkasta, joten tämä menoerä olisi helppo olla huomaamatta, mutta erittelin tämän omaan sarakkeeseensa menotaulukkooni.

Ulkona tulee syötyä paljon ja kovin paljon emme mieheni kanssa kokkaa, kun makumieltymykset ovat aika erilaiset ja tiskitkin tuskastuttavat.

Joitakin korjauksia tähän rahareikään olen keksinyt: jos tarvitsee syödä kaupungilla, saatan käydä opiskelijaruokala Unicafessa. Se on halpa (ateria 6,10 €), vaikka ei olisikaan opiskelija.

Kun on sovittu ravintolatreffit kaverin kanssa, saatan säätää itselleni budjetin, jota ei pitäisi ylittää. Tehokkaimmin tämä toteutuisi ottamalla mukaan vain budjetin verran käteistä mukaan, mutta siihen en ole tainnut vielä yltää. Koskaan ei tiedä, kuinka mehukkaiksi rupattelut kehkeytyvät ja miten ilta venyy...

Halvat hupini

Verrattuna muihin menoihin tapani käydä kirppiksillä shoppailemassa ja varata kirjastosta uutuuskirjoja ovat aivan mitättömiä kulueriä. Näihin on hankala saada kulumaan viittä, kymmentä euroa enempää kuukaudessa. Kirjaston varausmaksu per kirja on 50 senttiä.

Näitä voi jatkaa hyvällä omallatunnolla.

Kesän alku, uuden alku

Taulukkolaskentaohjelmassa on omat jäykkyytensä. Itse olen ainakin unohtanut ammoisten atk-kurssien jälkeen, miten voisi tehdä koosteeksi kaavioita pitemmän ajan menokirjanpidosta.

Innostuin, kun Tarkan Markan blogissa kerrottiin nettiselaimen tai älypuhelimen kautta käytettävästä Toshl-sovelluksesta, joka on luotu juuri tähän tarkoitukseen. Harjoittelen nyt sen käyttämistä.

Päivitän myöhemmin, miten käteväksi tuo Toshl on osoittautunut.


Tämä oli ensimmäinen postaukseni Rikasta elämää -blogiini. Toivottavasti tykkäsit ja haluat palatakin. Jatkossa päivitän sisältöä aina joka toinen sunnuntai.

Katso myös uudempi postaukseni älypuhelinsovelluksista talouden seurantaan.

1 kommentti:

 1. Tarjoamme tällä hetkellä vaihtuvakorkoista lainaa, jonka korko on 2% asianmukaisella voimassaolevalla tunnuksella.
  Voit lähettää lainahakemuksestasi minkä tahansa lainan määrän, jota tarvitset.
  Tarjoamme lainoja, jotka vaihtelevat $ 5,000.00 USD Min. $ 50,000,000.00 USD Maks.
  Pitkän aikavälin luotto maksetaan viidestä (5) - viiteenkymmeneen (50) vuoteen.
  Annamme seuraavanlaista lainaa: Projektiluotto, Refinance-laina, yritysinvestointilainat, auto tai ajoneuvo Lainat, Opintolaina, velkojen konsolidointi, asuntolainat, Henkilökohtaiset lainat, matka- ja loma-laina, joulu- ja uudenvuotinen laina.
  Yhtiömme tarvitsee myös henkilön, joka voi olla yrityksemme edustaja maassasi.
  Ota yhteyttä STEVEN WILLIAMS FINANCIAL LOAN FIRM toimistoon sähköpostitse: stevenwills0001@gmail.com

  Jos olet kiinnostunut rahoitustarjouksistamme ja haluat saada meiltä lainan, ota meihin yhteyttä ja anna meille alla olevat tiedot, joita tarvitaan käynnistämään
  lainan summa vastaavasti.

  Nimi: ___________________________
  Nimi: ____________________________
  Sukupuoli: _______________________________
  Siviilisääty: _______________________
  Yhteystieto: ______________________
  Kaupunki / postinumero: ________________________
  Maa: ______________________________
  Syntymäaika: ________________________
  Lainan tarve: ________________
  Lainan kesto: ________________________
  Kuukausitulot / vuosittaiset tulot: _________
  Ammatti: ___________________________
  Lainan tarkoitus: _____________________
  Puhelin: ________________________________
  Faksi: __________________________________

  Tunnustuksena näistä yksityiskohdista lähetetään hyvin lasketut ehdot ja ehdot, mukaan lukien sopimus.

  Kiitos suojelusta!

  Parhain terveisin,
  STEVEN WILLIAMS RAHOITUSHANKKAMERKKI
  Sähköposti: stevenwills0001@gmail.com
  Verkkosivusto: http://stevenwilliamsfinancialloanfirm.webs.com/
  Twitter: stevenwills0001

  VastaaPoista