sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Menot ja tulot selville kuittikirjanpidolla

Minulla on vuosien varrella vahvistunut halu yhä tarkemmin suunnitella talouttani ja saada mahdollisesti säästöönkin jotakin. Olen lukenut sijoitus- ja säästämisoppaita sekä verkkosivustoja, kuten Marttaliiton ja Takuu-säätiön sivuja.

Yksi talousneuvoista, johon monessa paikassa ensimmäisten joukossa törmää, on tämä: kannattaa selvittää omat menot ja tulot pitämällä niistä kirjaa jonkin aikaa. Yllättävän harva nimittäin osaa sanoa, paljonko rahaa sieltä omalta tililtä liikkuu.

Viime joulukuussa (2012) aloin keräämään kaikista ostoksistani kuitit talteen. Joskus unohtui kassalla pyytää kuittia tai kuitti meni roskiin, mutta kirjoitin sitten kotona itselleni paperilapulleni ”kuitin”.

Kuun lopussa kuittirutistus

Kuitteja tyhjensin muutaman kerran viikossa laatikkoon, ja sitten joka kuukauden päätteeksi kokosin kuiteista menot yhteen taulukkolaskentaohjelmaan. Tulot oli helppo selvittää palkkakuiteista, Kelan kirjeistä jne.

Yhteensä minulla oli meno-kategorian sarakkeita 14 ja tulot-kategoriassa viisi. Kategoriat ovat kaikilla yksilöllisiä, joten siksi esim. Marttaliiton valmiiden lomakkeiden käyttö voi olla hankalaa – kaikilla ei esimerkiksi mene rahaa päiväkotimaksuihin tai bensaan.

Olen nyt siis pitänyt tätä kirjanpitoa puoli vuotta, joulukuusta toukokuuhun. Mitä olen oppinut?

Syntini

Kirjanpito paljasti, että ruokaan minulla menee aikamoisen paljon rahaa.

Työpaikkalounaat maksavat päivässä 5,90 € (lämmin ruoka) tai 5,15 € (salaatti tai keitto). Palkkakuitissa nämä on suoraan vähennetty palkasta, joten tämä menoerä olisi helppo olla huomaamatta, mutta erittelin tämän omaan sarakkeeseensa menotaulukkooni.

Ulkona tulee syötyä paljon ja kovin paljon emme mieheni kanssa kokkaa, kun makumieltymykset ovat aika erilaiset ja tiskitkin tuskastuttavat.

Joitakin korjauksia tähän rahareikään olen keksinyt: jos tarvitsee syödä kaupungilla, saatan käydä opiskelijaruokala Unicafessa. Se on halpa (ateria 6,10 €), vaikka ei olisikaan opiskelija.

Kun on sovittu ravintolatreffit kaverin kanssa, saatan säätää itselleni budjetin, jota ei pitäisi ylittää. Tehokkaimmin tämä toteutuisi ottamalla mukaan vain budjetin verran käteistä mukaan, mutta siihen en ole tainnut vielä yltää. Koskaan ei tiedä, kuinka mehukkaiksi rupattelut kehkeytyvät ja miten ilta venyy...

Halvat hupini

Verrattuna muihin menoihin tapani käydä kirppiksillä shoppailemassa ja varata kirjastosta uutuuskirjoja ovat aivan mitättömiä kulueriä. Näihin on hankala saada kulumaan viittä, kymmentä euroa enempää kuukaudessa. Kirjaston varausmaksu per kirja on 50 senttiä.

Näitä voi jatkaa hyvällä omallatunnolla.

Kesän alku, uuden alku

Taulukkolaskentaohjelmassa on omat jäykkyytensä. Itse olen ainakin unohtanut ammoisten atk-kurssien jälkeen, miten voisi tehdä koosteeksi kaavioita pitemmän ajan menokirjanpidosta.

Innostuin, kun Tarkan Markan blogissa kerrottiin nettiselaimen tai älypuhelimen kautta käytettävästä Toshl-sovelluksesta, joka on luotu juuri tähän tarkoitukseen. Harjoittelen nyt sen käyttämistä.

Päivitän myöhemmin, miten käteväksi tuo Toshl on osoittautunut.


Tämä oli ensimmäinen postaukseni Rikasta elämää -blogiini. Toivottavasti tykkäsit ja haluat palatakin. Jatkossa päivitän sisältöä aina joka toinen sunnuntai.

Katso myös uudempi postaukseni älypuhelinsovelluksista talouden seurantaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti